Back to home
in Okategoriserade

Bålträning under graviditet

 • 22 september, 2017
 • By madeleinerybeck
 • 7 Comments

Otroligt viktigt men väldigt svårt, och många har fått helt felaktig information om hur eller OM man öht bör träna bålen under graviditet. JA, du bör träna bålen under graviditeten! MEN. Du behöver tänka till lite.

1. Träna inte de raka magmusklerna när de är delade, både när de delar sig under graviditeten och innan de gått ihop igen efteråt. Tränar du dem när de är delade kan de dela sig ännu mer och skadan kan i värsta fall bli permanent. Hur lång tid det tar för dem att gå ihop efter förlossning är väldigt olika, på min yotubekanal finns en film där jag förklarar hur man själv kan mäta om de gått ihop eller inte.

2. Aktivera de inre djupa magmusklerna dvs transversus och obliquerna så ofta du kan, gärna varje dag för att hålla dem starka och aktiva. Detta kan hjälpa dig att undvika för stor delning under graviditeten och hjälper dig jättemycket att få ihop dem igen efteråt.

3. Håll koll på magen i alla övningar du gör, för hela kroppen, bildas det en "ås" mitt på magen så är övningen för tung och du bör välja en annan. Detta gäller även lyft och rörelser i vardagen. Åsen är alltid en varningssignal.

länken här hittar ni en film där jag förklara och visar hur det ska gå till. Vill ni ha tips på övningar för de inre magmusklerna så finns det också på min youtube, sök tex på benresningar, sidovickningar, sidocrunch på boll, fyrstående diagonallyft och båten med häldipp. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet!

1
By madeleinerybeck, 22 september, 2017
 • 7
7 Comments
 • Lovisa
  24 september, 2017

  Vilken fin sida! Kan man göra alla övningarna under hela graviditeten (om man håller utkik efter “åsen”) eller är det olika övningar under olika tid i graviditeten som gäller?

 • Lovisa
  9 november, 2017

  Jag måste fråga en grej till! När man pratar om att aktivera transversus så hör man ibland “lyft upp” (som att andas ut all luft, känna efter när man “lyfter” muskulaturen nedan höftkammen mot ljumsken till. Men lika ofta tycker jag man läser saker som typ “sug in naveln” (typ som att stå på alla fyra och lyfta upp magen in mot ryggraden). Det känns som att det är motsatta övningar? Eller aktiverar man transversus i båda fast på motsatta håll? Vilket är mest rätt i så fall, eller är både “lyft” och “sug in” lika rätt?

  • Madeleine Rybeck
   10 november, 2017

   Det första handlar om att aktivera bäckenbotten om jag förstår din beskrivning rätt. Alltså knipa. Det andra handlar om att spänna och tighta till magen. Så jag skulle säga att båda är rätt och bör göras samtidigt. Knip och spänn magen! 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *