Back to home
in Okategoriserade

Att hitta träningsmotivation

 • 22 oktober, 2017
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments

En fråga jag ofta får är hur man bäst gör för att hitta motivationen till träning. För dem som är igång och tränar regelbundet sen många år kan det framstå som en dum fråga, "det är väl bara att börja?" men det är inte alls så enkelt för den som vill men inte tycks hitta lusten.

Att ha motivation är till att börja med inget konstant tillstånd, det finns ingen som alltid är motiverad och när du väl blivit motiverad så är det inte så att du alltid kommer vara det, det går upp och ner för alla. Det finns dock knep att ta till när motivationen tryter, tex efter ett längre uppehåll eller när du ska starta en helt ny period i ditt liv. Kom ihåg att du behöver ha ganska mycket tålamod, det tar tid att nöta in en ny vana och det kommer att kosta en del energi att genomföra de förändringar du vill även om du vet att det i slutänden kommer att bli bra.

 

Här kommer mina 5 bästa tips för att få igång och bibehålla träningsmotivationen.

 

 1. Sätt ett mål. Det absolut vanligaste tipset men det funkar för de allra flesta. När det ösregnar, när du är trött, när det är söndagmorgon eller tisdagkväll eller du har jobbat över. När det är mörkt ute, när det går värsta bästa såpan på TVn eller när polarna ska käka tacos och dricka vin. Du behöver veta varför i hela fridens namn du ska prioritera din träning! Du behöver ha ett syfte, ett mål. Sen tycker jag att du gärna kan gå iväg och käka tacos och dricka vin efteråt, men om du ska komma dit du vill så behöver du ha en tydlig orsak till att välja bort saker för att kunna välja till träningen.
 2. Skaffa en träningskompis. Ett perfekt sätt att umgås ju! Gå till gymet ihop, spring ihop, åk skidor, ta en promenad, gå på yoga. Är ni två som jobbar tillsammans så har du dels någon som förstår dina prioriteringar (alla de där som kommer säga att du är en tråkmåns och få dig att vackla i ditt beslut betyder mindre då), dels har du någon som orkar dra iväg dig när du inte orkar. Risken att ni båda har en dålig dag samtidigt är mycket mindre.
 3. Belöna dig ofta! Jag avskyr tanken på att vi ska börja träna eller äta bättre som nåt slags straff till oss själva. "Nu ska minsann kroppen få vad den tål" typ. Sjukt tråkig inställning. Kroppen gör sitt bästa, det är vi som inte alltid behandlar den så som vi borde. Hitta små guldkorn i vardagen och belöna dig med dem. En ledig kväll, en god bok, ett extra lyxigt te, en fin choklad, en ansiktsmask i soffan osv. Om du väljer att bra prioritera träning så är du minsann värd att stanna upp ibland och känna efter hur mycket bättre du faktiskt mår. Det kommer öka din motivation att fortsätta framåt, jag lovar!
 4. Ät för att orka. Viktigt, maten är ditt bränsle! Ofta kombinerar människor planer på at börja träna med planer på att sluta äta. Okej, jag överdriver men ni förstår hur jag menar. Vi kan inte tro att lösningen på problemet med en ohälsosam kropp eller ett ohälsosamt leverne ska botas med tokigt mycket träning och galet lite mat. Vi måste äta för att orka träna och maten är ditt bränsle, det är otroligt viktigt att du äter. Men ät RÄTT. Ät massor men bra mat. Grönsaker, frukt, magert protein, rejält med bra fett, långsamma kolhydrater fyllda av närings osv osv osv. För att sammanfatta denna punkt, ät inte mindre, ät smartare.
 5. Börja trots att du inte känner dig motiverad. Konstigt sista råd va? Jo men såhär fungerar det. Du kan aldrig sätta dig på rumpan i soffan och vänta på att motivationen ska komma till dig. Den kommer inte flygande på ett litet tefat, landar i ditt knä och säger "hej kompis, nu kör vi!". Det funkar inte så. Istället kommer motivationen att skapas av att du faktiskt börjar. De första passen är inte jätteroliga för någon, oavsett om du aldrig tränat förr eller om du bara varit sjuk i två veckor och vilat så finns det ett inbyggt motstånd att överkomma. En del säger att kroppen naturligt är lat, ja man får kalla det vad man vill men vi är iaf väldigt mycket rutinmänniskor och något som inte är en etablerad rutin i våra liv kommer aldrig att kännas enkelt. Desto fler gånger du tar dig över tröskeln desto lägre kommer den att kännas, till slut kan du inte vara utan din träning och då- då är du i mål! Sen gäller det att underhålla din motivation hela tiden, för den kommer att åka upp och ner med livets olika faser, men har du klarat det en gång så vet du att du kan klara det igen.

Stort lycka till och kör hårt!

 

3
By Madeleine Rybeck, 22 oktober, 2017
0 Comments
 • Kim Franklin
  23 oktober, 2017

  Jag tränar regelbundet och har oftast ganska lätt att komma iväg. Men när det ibland känns som att man har ett helt berg att klättra över för att ens ta sig in på gymmet brukar jag läsa om träning, tex din blogg, och planera om mina träningspass under veckan. Att veta att man ska testa nåt nytt är en jätte morot för min motivation.
  Tack för all inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.