Frågor och svar,  Kost och recept,  Okategoriserade

Frågestund del 2

I helgen höll jag frågestund här i bloggen. Jag fick in många frågor och delade därför upp dem i två inlägg. Det första inlägget hittar du här (klicka). Här kommer andra delen av svaren.

 

Hej Madde !
Älskar när du har frågestund ! Så nu till mina frågor! Jag tränar ca 5 ggr i veckan mest styrka men även löpning , ibland känner jag mig väldigt stressad över att få till denna träning . Jag tränar inte enbart för att gå ner i vikt utan även för att klara vardagen med alla bestyr. Men när jag inte orkar träna eller känner mig för stressad så mår jag så dåligt över att jag inte tränar, jag får ont i magen och till slut så tränar jag sådär halvhjärtat men blir lite lugnare för jag har ju trots allt tränat. Har du några råd på hur jag ska tänka när sådana dagar dyker upp eller om jagska göra något annorlunda ? Jag jobbar heltid har fyra barn i åldern 15 18 22 och en på 25 som inte bor hemma så det är full rulle hela dagarna. Hoppas att du kan hjälpa mig . Tack för allt du delar med dig 💞

Hej!

Tack för din fina kommentar.

Jag tycker det låter som att du har en ganska hektiskt vardag, eller ganska, det var en underdrift... träningen ska ge energi, inte ta, och för att den ska kunna göra det så krävs att den fungerar rent praktiskt med allt annat. Jag får intrycket att den blir mer stress än njutning och det mår du i slutänden inte bättre av utan sämre. Mitt råd är att titta över din vecka och vara realistisk. Hur många och hur långa pass kan jag hinna med?

 

Säg att du kommer fram till att du hinner med 3*30 minuter under veckan, då utgår du från det. Ett styrkepass kan du utan problem klämma in på en halvtimme, jobba med superset, blanda överkropp och underkropp och lägg in några pulshöjande övningar så kommer du känna dig väldigt nöjd efter 30 minuter. Ett löppass eller annat konditionspass kan du också få in på en halvtimme, antingen lugn jämn fart eller ett tuffare med någon form av intervaller. Detta kommer bli mindre träning än du är van vid men med högre kvalitet, så resultatet blir ändå bättre. Hinner du mer någon vecka så är det bonus. För att viktnedgången ändå ska fortsätta som du önskar så behöver du se över din kost, finns det justeringar du kan göra där? Det är oftast en dum idé att träna sig ner i vikt ändå eftersom träning gör dig mer hungrig, så fokusera på bra mat i lagom mängd så du hamnar på ett underskott och se träningen som något du gör för att bli starkare och få bättre kondition.

 

Vill du ha hjälp med hur du ska tänka med träningspassen eller maten så maila gärna, så hjälper jag dig med ett skräddarsytt upplägg!

 

Hej!
Är 167cm och väger 81kg. Har en aktiv vardag å tränar styrketräning, löpning och ett crossfitpass i veckan. Äter bra dvs nyttig och näringsrik mat, inget skräp. Ändå så envisas vågen med att visa samma siffra vecka efter vecka… vad ska jag göra för att minska i vikt? Anser att jag väger 10kg för mkt.. minst..

Hej!

Detta är ett ganska vanligt problem. Man äter bra och tränar men går ändå inte ner i vikt. Saken är den att även nyttig mat innehåller kalorier och för att gå ner i vikt behöver du skapa ett underskott av kalorier dvs äta mindre än du förbrukar. Att äta nyttigt men för mycket så du hamnar på jämvikt kommer inte att fungera, även nyttig mat behöver intas i rätt mängd för just dina mål.

 

Träning gör dig mer hungrig. Om du bara går på hunger och mättnad men väljer bra råvaror så är risken stor att du kommer äta mer när du tränar mer, dvs det blir +-0 på vågen. Nödvändigt här är alltså att registrera din mat, räkna på hur stort underskott du ska ligga på (minst 500 kcal rek jag) och sen följa en kostplan i detalj. Då kan du vara säker på att få i dig vad du behöver i form av vitaminer, mineraler men också tillräckligt med protein, fett och kolhydrater och samtidigt ligga på ett lagom underskott. Det finns formler som räknar ut ditt energibehov per dygn (googla på harris och benedicte eller BMR calculator) och därifrån drar du sedan av rätt mängd energi.

Hör av dig om du vill ha hjälp!

 

 

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *