Back to home
in Debattinlägg, Okategoriserade

Pyramidspel som profiterar på människors hälsa

  • 16 november, 2017
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag har funderat på detta ämne länge och verkligen gått och arbetat upp en irritation. Till slut kunde jag inte stå emot längre utan måste få säga min åsikt. Vi är fler och fler som väljer att jobba med hälsa och för en ökad folkhälsa men det leder också till att branschen utnyttjas av aktörer som är mindre seriösa och fokuserar mer på sälj än kundnytta i sina tjänster.

 

Det ämne jag pratar om är kopplat till det som idag kallas NM- network marketing eller MLM- multi level marketing. I folkmun även kallat pyramidspel, något som har funnits i många många år men som tar olika skepnader hela tiden. Själva fenomenet kan man ha åsikter om, att de flesta inte tjänar några pengar utan bara blir utnyttjade i en kedja där endast toppen kan bli riktigt rika, men visst finns det även MLM-företag som gör bra saker, jag har tex vuxit upp med Tupperwareprylar som fasen höll i tusen år (!) och jag har använt smink från Mary Kay som funkat väldigt fint. Men det är inte själva företagsformen jag tänker ta upp här, den har det redan skrivits massor om för den som har förmågan att använda google. Det jag vill prata om idag är faktiskt några av de produkter som jag ser marknadsförs via dessa företag.

092717Höstdepression_1

I mitt flöde ser jag dagligen reklam för ytterst oseriösa produkter. Det är tandkräm som ska göra tänderna vitare, helt utan blekmedel. Tandkräm som dessutom inte innehåller fluor, vilket framhålls som något positivt. ALLA tandläkare jag nånsin mött säger att det är jätteviktigt att använda tandkräm med fluor, all logik säger mig att de har mer kunskap i ämnet än random nisse på stan som vill promota en mer "naturlig" tandkräm som inte är giftig för kroppen (eh?). Ändå väljer folk att tro på detta. Jag blir lite rädd av denna produkt, vad händer om alla börjar köpa fluorfri tandkräm, kommer tandvårdskostnaderna skjuta i höjden när alla börjar få karies och vi tillsammans får betala detta via våra skattemedel? Vilket ansvar planerar random nisse att ta för det?

En annan ofta förekommande produkt är kaffe som ska öka din fettförbränning, genom att hjälpa dig att vara i eller hamna i ketos dvs det stadium du hamnar i om du helt eller i princip helt undviker alla kolhydrater. Till att börja med undrar jag hur mycket kaffe verkligen påverkar dina insulinnivåer, sen vill jag också här påpeka att viktnedgång, som i de allra flesta fall är målet för de som medvetet försätter sig i ketos, inte har ett dugg att göra med huruvida du utesluter kolhydrater eller inte. Du kan få en fantastiskt fin viktnedgång trots att du äter kolhydrater och du kan dessutom må betydligt bättre under tiden! Dessutom finns det i princip inga produkter som "bränner fett", fett bränner du genom att ligga på ett kaloriunderskott, de enda produkter som kan fungera är ytterst olagliga och dopingklassade. Detta är helt klart en produkt som ingen behöver.

 

En annan produkt som dessa företag ofta har i sitt utbud är olika former av detoxpulver och drycker. Detox påstås rena din lever, hjälpa kroppen att rensa ut slaggprodukter och kickstarta en hälsokur eller viktnedgång. Problemet är att vi redan har en funktion för detta i kroppen, levern sköter detta alldeles utmärkt själv. Och om den inte gör det så har du allvarliga fel på kroppen och då är nog detoxpulver det sista jag skulle rekommendera, då är det snarare läge för ett akut besök hos läkaren. Så länge produkten inte innehåller några olagliga eller skadliga ämnen så är det sannolikt inte farligt att ta den men den tillför ingenting, det är som att gå och köpa luft på burk och tro att den ska vara bättre än den du redan andas utomhus. Kategorin "produkter ingen behöver" även på denna.

092717Höstdepression

Jag kan fortsätta ett tag till men väljer att stanna där. Kontentan av det jag vill ha sagt är att dessa företag profiterar på människors önskan att bli mer hälsosamma och gärna vill tro på genvägar, samt att de som hjälper till att sprida detta genom att bli försäljare borde skämmas! Många av dem har prick noll utbildning inom träning, kost eller hälsa och de tycks inte förstå att de faktiskt lurar människor genom att sälja helt ovetenskapliga produkter. De som har utbildning är ju snäppet ännu värre, jag ser faktiskt även dessa i mitt flöde och det får mig verkligen att skämmas för min bransch. Visst går det att tjäna pengar på allt men borde inte det grundläggande syftet vara att hjälpa människor att må bättre och bli friskare? Jag tycker det är oerhört tragiskt när folk totalt struntar i sina värderingar och istället gör vad som helst för att tjäna pengar. Skärpning alla!

 

 

 

3
By Madeleine Rybeck, 16 november, 2017
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.