Back to home
in Okategoriserade

Varför du aldrig ska tro på en kostrådgivare som lovar snabba resultat

 • 30 november, 2017
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments
Varför du aldrig ska tro på en kostrådgivare som lovar snabba resultat

En av de stora utmaningarna som kostrådgivare är att förmedla en syn på kost och hälsa som inte innebär stress, ångest eller orimliga krav för klienten. Många av de klienter vi möter har satt otroligt mycket press och prestationskrav på sig själva i många år och många av dem har levt med känslan av misslyckande så länge att de inte längre vågar tro på att de faktiskt kan lyckas. Desto fler gånger du har misslyckats med något, desto större är chansen att du misslyckas igen, pga din egen förutfattade mening om att det ändå inte kommer att gå. Desto längre du levt med ett missnöje, desto större är också längtan efter en snabb lösning som äntligen ska hjälpa dig att komma ur det levern du vantrivs så mycket med. Här gäller det för oss coacher att våga vara den tydliga och kunniga vägvisaren som guidar, stöttar och ger lösningar som faktiskt fungerar på lång sikt, inte faller för frestelsen att dela ut snabba men ohållbara upplägg som bara skickar klienten ännu längre ner i känslan av att vara misslyckad.

 

Jag ser många kostrådgivare som inte har fattat detta. Som tror att deras uppgift är att göra klienten nöjd, inte att hjälpa klienten att leva mer hälsosamt. Det är faktiskt inte samma sak. Om någon kommer till dig och önskar gå ner 20 kg på två månader så kan du välja mellan att göra klienten nöjd dvs servera ett upplägg som gör att hen rasar i vikt och når sitt mål, men du kan också välja att servera en helt annan lösning och med hjälp av din kunskap och din pedagogik förklara varför din metod är mer hållbar och faktiskt både sundare och skonsammare. Det första är den enkla vägen, det andra är den rätta vägen, om du frågar mig.

 

Varför är då en quickfix en dålig idé? Jo, av den enkla anledningen att den väldigt sällan blir hållbar. En extrem diet med kraftigt kaloriunderskott kommer att få dig att tappa mycket i vikt på väldigt kort tid. De första veckorna tappar du mängder av vätska, framförallt pga att många av dessa dieter nästan helt utesluter kolhydrater och dessa binder upp en hel del vatten i kroppen. Efter de första veckorna kommer du tappa lite långsammare men fortfarande väldigt snabbt om du ligger på ett rejält underskott. Här menar jag allt från VLCD-dieter på 500 kcal/dag från pulver eller bars till dieter på vanlig mat men i väldigt låga nivåer, 800-1000 kcal per dag eller däromkring.

Varför är detta dåligt, var det inte vad du ville? Jo, men det är dåligt för att det inte blir hållbart. Kroppen kan helt enkelt inte frisätta hur mycket fett som helst från fettcellerna per dygn och om underskottet är större än vad du kan tappa i fett så måste underskottet kompenseras genom att kroppen skär ned på någon annan massa på kroppen än fettmassan, dvs muskelmassan. Du tappar alltså muskler av att gå ner i vikt för fort.

 

Och varför är då det dåligt? För någon med 20-30 kg övervikt är väl inte stora muskler prioriterat? Nej, förmodligen inte. Men muskelmassa ger högre förbränning, den ökar din basala kaloriförbrukning över dygnet och är därför jätteviktig för att du ska kunna hitta en bra balans med maten framöver. Utan muskler kommer din grundförbrukning att vara så låg att du kommer få äta typ fågelmat resten av livet för att bibehålla din vikt, och den livsstilen är ohållbar för de allra flesta och dessutom otroligt tråkig! Vi bör, om du frågar mig, sträva efter en lösning som fungerar hela livet, inte bara fram till sommaren! Därför vill du till varje pris behålla dina muskler.

 

Sammanfattningsvis då- snabb viktnedgång leder först till att du tappar väldigt mycket vatten. Fortsätter du ligga på kraftigt underskott kommer du tappa en hel del fett men också en hel del muskler vilket gör det svårare för dig att bibehålla din önskade vikt i framtiden. Risken är alltså stor att du snabbt går upp dina tappade kilon igen och tyvärr oftast ökar ännu mer i vikt. Quickfix blir därmed en Nofix.

 

Var kritisk i ditt val av kostrådgivare, välj bort den som lovar snabba resultat på kort tid och sträva istället efter att förändra din livsstil från grunden, hitta hållbara vanor och skapa känslor kring mat som fungerar och får dig att må bra. Läs mer om detta med mat och känslor i inlägget "Känslobaserat ätande" och håll utkik efter nästa inlägg om detta som kommer att handla om hur du istället bör göra för att få långvariga resultat. En to do-list helt enkelt!

By Madeleine Rybeck, 30 november, 2017
0 Comments
 • Carina
  30 november, 2017

  Vad är dina tankar/ åsikter kring LCHF?

  • Madeleine Rybeck
   30 november, 2017

   Min åsikt är att jag inte tror på dieter som utesluter något, för det blir inte hållbart. Om jag säger “du får aldrig mer äta en potatis i hela ditt liv” så kommer det vara det enda du längtar efter. Om jag istället säger “jag vill att du äter mer grönsaker, mer protein och endast äter godis en dag i veckan” så blir det hanterbart och därmed hållbart.

   Problemet med just LCHF är också att du utesluter det näringsämne som ska ge dig energi att prestera på träning vilket gör att träning alltid kommer kännas tungt och trögt, och jag vill gärna att mina klienter ska tycka att träning är kul och får dem att känna sig starka. Fettdrift funkar om du endast tränar lågintensivt men rent fysiologiskt kan kroppen inte omvandla fett till bränsle så snabbt som krävs vid tex tung styrketräning, löpning, intervaller, cirkelträning och annat flåsigt. Det blir som att försöka köra en ferrari på tom tank, det hade kunnat vara roligt men blir bara platt fall.

 • Anna
  30 november, 2017

  Ditt sätt att tänka om viktnedgång försöker jag anamma nu. Jag har gått ner ca 9 kg sedan midsommar. Jag utesluter inget, men har ändå kommit till den punkten att jag inte äter vad som helst längre. Och då pratar jag om bröd, fika o godis. Tidigare tog jag gärna två frallor till kvällsmat istället för vanlig mat o fikade gärna. Fikar fortfarande, men väljer vad jag äter o äter inte allt. Godis bara till helgen.
  För mig har det fått ta tid att gå ner och jag har inte fått panik om jag gått upp någon vecka. Fick en chock igår när jag fick fram en tröja jag inte använt på ett bra tag o insåg att den satt väldigt löst.
  Tack för att du inspirerar o delar med dig av din kunskap!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram

@madeleine_rybeck