Back to home
in Okategoriserade

Att TA sig tid i jul

  • 5 december, 2017
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag lärde mig många viktiga saker när jag fick min utmattningsdepression för två år sedan, om mig själv, om tid och prioriteringar. Än idag får jag med jämna mellanrum uppenbarelser som får mig att inse vad som är viktigt på riktigt och även tillfällen då jag inser hur mycket mer värde jag har i mitt liv nu än jag hade då.

 

I år prioriterar jag tid med min familj högst av allt. Jag är medveten om att årets situation är aningen annorlunda, jag jobbar bara halvtid nu, ska snart vara mammaledig och har förutsättningar som inte alla har för att få just tid ihop med familjen. Men jag måste ändå säga, med risk för att få kritik från überstressade kvinnor och män som rusar fram i det hamsterhjul jag valde (tvingades för att överleva) att lämna där och då, att många tycks ha sina prioriteringar nån helt annanstans än de själva vill ha dem. Visst måste vi jobba för att överleva, så hårt är det ju, och visst har jag också ångest över pengar emellanåt precis som alla egenföretagare (tro mig!) men utöver det gör många mycket skit rent ut sagt som tar tid men inte direkt ger ökad livskvalitet. Att springa på event, shoppa, gå på föreläsningar hit och dit, synas och finans med överallt skapar en otrolig stress och det här med FOMO känner vi alla till nu. Vi missar oftast inte så mycket som vi tror, det vi missar på hemmaplan är betydligt mer. Dessutom behöver vi inte jobba lika mycket om vi inte gör vi med lika mycket pengar på strunt och sånt vi tror att vi måste ha, det lättaste att påverka är oftast inte inkomsterna utan utgifterna...

 

I år har vi jul hela december här hemma. Vi pyntade redan helgen innan första advent, julbakar och julpysslar varje helg och även på vardagarna gör vi allt vi kan för att få julstämning. Jag har bokat om frökens schema på förskolan så hon börjar sent och slutar tidigt varje dag vilket kapar mycket av vardagsstressen, igår ägnade vi sen hela eftermiddagen åt att måla julkort och lyssna på julmusik medan vi tittade på en helt magisk solnedgång som utspelade sig rakt framför oss. Vilken otrolig magi det finns i naturen alltså, sagolikt vackert!

120517Julstämning_1

Känslan att hinna sitta ner och bara rita med en penna i flera timmar, lyssna på hennes filosofier om livet och dagen som varit, att vara där, vara med, uppleva. För mig är det en sån sak som jag verkligen uppskattar och som jag har sett först nu att jag verkligen missade förut, när jag prioriterade annorlunda. Jag kan alltid gå på föräldramöten nu, alltid hjälpa till på någon fixardag, hon kan alltid komma på de kalas hon blir bjuden på eller hänga med på saker som arrangeras, för vi har tid att följa med. JAG har tid. Jag är där. Jag är så ofantligt glad att jag drog i handbromsen medan hon fortfarande var så liten, nu förstår hon på ett helt annat sätt och minns de saker vi gör tillsammans, de första åren glömmer de (som tur är i detta fall) snabbt bort. Jag tänker ofta på hur mycket mer det är värt med kvantitetstid ihop än kvalitetstid, det viktiga är inte att hitta på massa fancy grejer, åka hit och dit, det viktiga är att hinna sitta ner, umgås och bara vara. TID ihop liksom, det är vad som kommer uppskattas när hon blir äldre, att vi, jag, var där. Inte bara jobbade "för att kunna ge henne allt hon önskade".

Det barnen mest önskar kan vi ändå inte köpa för pengar. 

 

Men det kan vi ta i ett annat inlägg, nu skulle jag ju skriva om hur härligt det är att ha tid att fira riktigt mycket jul i år!

 

120517Julstämning_2120517Julstämning_3

0
By Madeleine Rybeck, 5 december, 2017
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *