Back to home
in Debattinlägg, Okategoriserade

Om träning, överträning och att alltid bli skadad

  • 13 december, 2017
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag hör ofta folk som påstår att skador och att vara skadad är något man får räkna med om man tränar mycket. Det brukar heta att någon haft "otur" som blivit skadad "igen" och jag kan verkligen bli så provocerad av såna uttalanden. Ska vi verkligen se på vår träning som något som förväntas skada kroppen med jämna mellanrum?!

Jag skiljer på olika typer av skador. Om du trillar och stukar foten eller bryter ett ben så har du otur, definitivt. Det är sällan du hade kunnat påverkar eller förutspå det, det är en olyckshändelse. De allra flesta skador som vi ser hos tränande uppkommer dock inte genom ett akut trauma, det är mycket vanligare med skador som uppkommer pga lång tids felaktig behandling av vår kropp. Överansträngning, att träna för ofta, för hårt, öka träningen för fort efter ett uppehåll eller när du börjar för första gången är otroligt vanliga orsaker till skador. Vi pressar våra kroppar som om vi var elitidrottare trots att vi inte har samma möjligheter till återhämtning som dem (vem kan sova middag en timme per dag, äta näringsoptimerad mat varje dag och få massage en gång i veckan?) och vi tror att det går att träna lika ofta som ett proffs trots att vi endast tränat ett eller tre år, och de oftast i 15 eller 20.

Jag säger inte att vi inte ska träna hårt eller mycket, jag älskar personligen att träna ofta, gärna varje dag om jag kan, men vi måste veta våra gränser. Om jag har mycket på jobbet, sover dåligt, inte hinner laga ordentlig mat eller har privata problem så kommer detta att påverka min återhämtning och jag tål mindre mängd och intensitet. Om jag blir skadad, och speciellt om jag blir det gång på gång, så är det ett tecken på att jag gör något fel. Det är inte otur, det är oaktsamhet och övermod!

Är du elitidrottare eller elitmotionär som det så fint heter så är det kanske en del av ekvationen att räkna med någon skada ibland, du ligger så nära gränsen som det bara går, för att bli så bra det bara går, och ibland kliver du över gränsen och får en skada. Då är det en del av beräkningen. De allra flesta av oss är inte där, vi är varken elit eller elitmotionärer, vi är helt vanliga människor med heltidsjobb, skjutsningar till barnens aktiviteter, matlagning, städning, föräldramöten och ett socialt liv. Sömnsvårigheter, stress och vaknätter med småbarn är en naturlig del av vårt liv och detta måste få påverka oss! Istället för att skylla på otur, ha lite självinsikt, inse att du varit övermodig och gått på för hårt, backa och lär dig något av det misstaget. Då ska du se att du slipper bli skadad igen, och igen, och igen...

0
By Madeleine Rybeck, 13 december, 2017
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *