Back to home
in Debattinlägg, Kost och recept, Okategoriserade

Om julen, julmaten och all ångest

 • 18 december, 2017
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments
Om julen, julmaten och all ångest

Det finns nog få dagar på året som är så ångestladdade för många som julen. Vi njuter av tid tillsammans, ledighet, snö (förhoppningsvis), frisk luft och att få summera ytterligare ett år och samtidigt ladda för nystart, men samtidigt är det så många som har svårt att slappna av och njuta eftersom mycket av tankarna handlar om maten, vad som kommer serveras, hur mycket man "får" äta och hur man ska kunna avstå från att äta alldeles för mycket.

 

Jag önskar att jag bara kunde säga "slappna av lite!" och sen gjorde alla det, men tyvärr är det inte så enkelt. Tankarna kan vi faktiskt inte alltid styra. Eller jo, det kan vi egentligen men många har inte kunskap om hur vi gör det utan fastnar i destruktiva tankebanor. Därför vill jag istället prata om hur vi kan göra när de där tankarna om förbud och måsten upptar alldeles för mycket av vår tid och kraft.

Jag tror som ni vet inte på att förbjuda eller ta bort saker, jag tror på att välja sina tillfällen och njuta av det du väljer. Att på julafton gå och peta i grytorna och fundera på vad som är mest fettsnålt eller innehåller minst kalorier är för mig helt vansinnigt. Ät och njut! Problemet som jag ser är dock att en till vardags ganska begränsad meny gärna leder till att det slår över och istället för att äta och njuta så äter vi alldeles för mycket, tills vi mår illa, och sen får vi ångest. Några tips kommer därför här.

 

 • Ät bara det du verkligen tycker om. Som du gör till vardags. Om du inte gillar senap tex så tar du ju inte det till vardags. Om du inte gillar ädelost så tar du inte den såsen som innehåller ädelost, eller rödpeppar eller vad det nu är. Till jul är det dock som att vi slutar lyssna på detta sunda förnuft och äter av allt, även det vi inte gillar, bara för att det finns där och "hör till". Gör inte det, ät bara det du gillar.
 • Ta lite av varje sak först (fortfarande bara det du gillar såklart). Smaka på allt. Är det sen något du verkligen tyckte var gott och du känner att du orkar, så tar du lite mer av det. Vanligt är annars att vi lastar på massor av några saker, typ 18 sillvarianter, 5 potatisar och 3 olika laxsorter. Sen är vi egentligen mätta men eftersom vi inte har smakat på 70 % av maten (som vi gillar) så fortsätter vi äta. Just detta med att äta när vi är mätta är enligt mig ett av de största problemen vi har gällande mat och hanteringen av mat, vi förstör kroppens egna signaler och gör det jättesvårt för oss själva att få en normal aptitreglering. Kroppen försöker signalera, vi måste bara lyssna!
 • Balansera gärna allt ätande med att röra lite på dig. Själv springer jag gärna på julaftonsmorgon men det behöver ju inte alls handla om något så avancerat, en skön promenad med hela familjen efter frukost kan räcka gott. Lite frisk luft, lite värme i kroppen, en stund tillsammans och ett sätt att ge kroppen de där sköna endorfinerna och dopaminet som vi annars gärna söker från söt och fet mat, det kommer underlätta när du sen ska försöka hitta din lagom nivå vid julbordet. Lagom är faktiskt en himla bra grej.
 • En sak till, och kanske det viktigaste av allt. Kom ihåg att det finns mat imorgon också, du måste inte äta idag för att klara dig över vintern som en björn som ska gå i ide. Försök hitta den där sköna känslan av att vara mätt och belåten, ha fått smaka massa härliga smaker och njutit av dem, suttit ner i lugn och ro utan stress med dem du älskar och sen landat i soffan och känt dig skön och glad i kroppen, inte svullen, trött och illamående. Den känslan är det sällan någon som önskar men tyvärr många som har. Återigen, lagom är faktiskt en himla bra grej. Det kräver lite övning dock att hitta den.

Ha nu en alldeles magiskt härlig jul. Kramas mycket, sov länge, njut av frisk luft och ladda för ett nytt år med nya utmaningar!

 

By Madeleine Rybeck, 18 december, 2017
0 Comments
 • Carror
  18 december, 2017

  Vilket härligt inlägg!
  Jag har själv med insett detta och genom att inte hålla så hårt i traditionerna, att man bara äter tex Janson på julafton utan kan lika bra äta det i januari med så har mina egna bekymmer med överätning blivit så mycket bättre. När jag slutat tänka ”jag måste passa på, är ju bara idag som …. serveras” så har jag fått en så mycket mer avslappnad inställning. Om jag inte orkar ris a la Malta på julafton kan jag äta det dagen efter eller för den delen i juli och jag vill. Att släppa alla tvången kring när olika sorters mat ska och bör serveras hjälpte mej enormt mycket.
  Tack för en fantastisk blogg och insta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram

@madeleine_rybeck