Back to home
in Filmade träningspass, Okategoriserade

Videoblogg: dynamisk planka på boll

  • 19 december, 2017
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag är som ni vet en stark förespråkare för bålträning, därav lite av namnet på denna blogg, Core kan ju betyda både bål och kärna och här pratar vi om både core i träningen och kärnan i livet, att vara genuin, sann och leva fullt ut. Idag tänkte jag prata lite mer om bålen än om livet.

Det var många år sen nu som statiska bålövningar ansågs vara funktionellt eller användbart. Vi vet sen länge att den bästa träningen (för en motionär) är den som mest liknar din vardagliga aktivitet, som gör dig stark i de moment du utför en vanlig dag och som aktiverar stora delar av kroppen samtidigt. Bålträning har förändrats mycket genom åren och gått från just statiska övningar till dynamiska där vi varierar vinklar, motstånd och stabilitet. Plankan är en sån övning som kan vara antingen helt suverän eller alldeles meningslös beroende på vilken variant du väljer.

På filmen ser ni en väldigt dynamisk planka. Dels är underlaget rörligt, en boll, dels rör jag armar och axlar hela tiden. Övningen kan anpassas till alla nivåer, är du nybörjare så gör du den på knä och håller armarna stilla i början, är du väldigt stark så lyfter du benen växelvis medan du rör armarna framåt/bakåt och sida/sida. Tänk på att teknik alltid går före show dvs bättre att du gör rätt och hittar rätt muskler än att det ser häftigt ut men fel muskler kopplar på pga för tung variant. Kroppen löser de uppgifter du ger den men ofta med resultatet att du får ont på konstiga ställen eller jobbar med helt fel kroppsdelar, tex är det vanligt att ländryggen tar över i för tunga bålövningar.

Börja med 3*30 sekunder, utveckla till att orka en minut/set. Tänk på att alltid köra dina bålövningar i slutet av passet, tröttar du ut bålen i början är skaderisken större på resterande övningar eftersom ditt "säkerhetsbälte" är mindre aktivt/mer uttröttat.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=M9l3pFYijHY&w=560&h=315]

 

0
By Madeleine Rybeck, 19 december, 2017
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *