Back to home
in Frågor och svar, Okategoriserade

Vad är 3D-träning?

  • 19 januari, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag lade upp en film på några övningar med min 3D-matta på instagram här om dagen och fick många frågor om vad 3D-träning egentligen är. Jag tänkte därför att jag skriver ett inlägg om det och varför jag gillar denna träningsform. Jag har tränat enligt 3D-funktions koncept ett tag och gick min utbildning i december så jag är ändå ganska ny på området men gillar det och kommer använda det en hel del med mina klienter framöver!

img_4039

Om jag ska förklara konceptet så skulle jag säga att det handlar om att hitta rörelser, riktningar och tempon som stimulerar musklerna till att bli anpassade efter den idrott du sysslar med eller den funktion du vill ha ut av din kropp. Exempel på funktioner man kan vilja förbättra är starkare fotleder, stabilare knän, rörligare höfter, mer explosivitet i baksidan, bättre stabilitet i bålen osv. Exempel på idrotter man kan vilja jobba med är löpning, fotboll, tennis, jag egentligen vad som helst. Istället för att tänka muskelgrupper så tänker vi rörelser, inte typ "nu ska jag träna framsida lår" utan istället "nu ska jag träna drivet i mitt frånskjut i löpsteget". Övningarna belastar på så sätt alltid många olika muskler samtidigt.

img_4041

Mattan då, vad fyller den för funktion? Kan man bara köpa en matta och börja köra? Ja det kan du väl, men det är nog ingen idé, de är ganska dyra. Det du behöver göra är att veta vilken typ av rörelser du ska göra, det är rörelserna som är 3D, inte mattan. Den är bara ett redskap för kommunikation. Istället för att säga "kliv fram 2 dm och ställ in foten 45 grader så kan man enkelt kommunicera "ställ dig på 2 och 9 och följ linjen som är märkt med 45 grader." Det går givetvis lika bra att göra alla övningar utan mattan, direkt på golvet, det är bara enklare med mattan.

 

Vill du testa 3D-träning? Håll utkik senare i vår för chans att prova på!

0
By Madeleine Rybeck, 19 januari, 2018
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.