Back to home
in Okategoriserade

Så äter och tränar jag just nu

  • 10 mars, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments
Så äter och tränar jag just nu

Jag tror att maten och de rutiner vi har kring den färgas mycket av hur vi mår och vad vi gör i livet just nu. Maten blir ett redskap för att orka leva och göra allt vi vill men den blir också en symbol för hur vi mår mentalt. Mår du dåligt, är stressad, ledsen eller under press så är det svårt att orka äta bra, det är väldigt vanligt att maten då blir ett redskap för tröst och ett sätt att snabbt känna sig piggare genom att tex äta fö mycket socker. Känslobaserat ätande är ett stort problem och ofta orsaken till att människor blir överviktiga, det handlar ju inte om att en del inte vet hur vi borde äta, det sitter inte i kunskapen utan i något annat, oftast känslorna och en vana att bemöta jobbiga känslor med mat.

Med det sagt så tänkte jag skriva lite om min egen mathållning just nu. Mat och näring är alltid viktigt för mig men på slutet har jag faktiskt ändrat lite hur jag äter. Detta hör också ihop med hur jag tränar och vilka mål jag har på det området så därför skriver jag även om det i samma inlägg. Just nu är enda målet med träningen att rehabilitera kroppen efter graviditeten, stärka upp bålen, jobba upp konditionen och så småningom känna mig stark igen. Dock har jag sista månaderna känt ett väldigt starkt behov av att äta mat som är snäll inte bara mot kroppen utan också mot naturen, djuren och andra människor. Hur jag äter påverkar ju faktiskt hur mycket resurser som blir kvar till andra.

Jag börjar alltid dagen med en kopp te med lime och lite honung. Dricker i lugn och ro medan jag kollar igenom mina sociala media, min mail och bloggen. Därefter yogar jag en halvtimme (nästan varje dag) och avslutar med en kort stunds meditation. Eftersom jag alltid yogar i sport-bh och tights går jag därefter och klär på mig lite mer, tröja och tjocka raggsockar, nu vill jag ha det mysigt! Fyller på teet, sätter mig vid datorn. Jobbar en stund tills barnen vaknar. Sen blir det frukost som alltid består av havregrynsgröt med olika frön och nötter. Valnötter, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor osv. Till det två ägg, d-vitamintillskott och omega-3.

På förmiddagen blir det oftast bara en näve cashewnötter och mer te. Vi äter frukost strax innan åtta så jag hinner inte bli så hungrig innan lunch (detta är annorlunda när jag jobbar, då äter jag tidigare och måste alltid äta ett rejält mellanmål vid tio!). På eftermiddagen vill jag ha ett lite större mellanmål, en smoothie brukar slinka ner och ofta också några skivor knäckebröd med smör och ost. I smoothien sätter jag antingen massor av frukt och bär, hallon, mango, blåbär, banan. Här toppar jag gärna med lite acaipulver. Eller så kör jag den lite mer matig med spenat, avokado, linfrön och hampafrö. Mandelmjölk och kvarg som bas. Och såklart mer te igen.

Lunch och middag består så ofta som möjligt av vegetariskt eller fisk. Jag älskar fisk och har sedan nyår bestämt mig för att äta mer vegetariskt för miljöns och djurens skull. Givetvis också för hälsans skull, vi vet att för mycket rött kött inte är bra för kroppen. Jag är inte absolutist, jag äter rött kött någon gång i veckan men har dragit ner ordentligt på det. De vegetariska rätterna bygger mycket på bönor, linser och olika typer av ost. Fisk har jag allt ätit mycket men ökat på ännu mer nu. Lax, makrill och sej är de vanligaste men även tonfisk och torsk slinker ner. Kyckling blir det också nån gång i veckan, gärna med massor av wokade grönsaker, kokosmjölk och chili.

Tränar jag under dagen så blir det oftast strax innan lunch, antingen styrka hemma, en långpromenad med vagnen eller nu när jag köpt gymkort igen så går jag ner till gymet direkt jag lämnat storasyster på förskolan, kör igenom hela kroppen på 45 minuter och går hem igen. Då tar jag med en proteinbar att äta på vägen hem eftersom jag är borta ungefär två timmar och hinner bli väldigt hungrig. När jag kommer hem ska oftast lillasyster äta direkt så det dröjer innan jag kan få i mig någon lunch. På helgen kan det ofta bli ett konditionspass på gymet, någon form av intervaller på crosstrainer eller cykel. Dessa pass kommer bytas mot löpning framöver men än så länge tar jag det ganska lugnt på den fronten. Jag avslutar alltid med några bålövningar oavsett om jag tränar hemma eller på gymet.

Kvällarna ser lite olika ut. Ibland är jag så trött så jag går och lägger mig innan nio, då hinner jag oftast inte äta något mer efter middagen vid 18. Ibland tar jag en smörgås här, ibland några rutor choklad, ofta en tallrik yoghurt med lite müsli, nötter och frön. Te såklart här också, vad trodde ni?

Givetvis finns det utrymme för extra gott till helgen, balans är ledordet!

By Madeleine Rybeck, 10 mars, 2018
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram API currently not available.