Back to home
in Bålträning, Frågor och svar, Löpning, Mammaträning, Okategoriserade

Träning vid framfall

 • 12 juni, 2018
 • By Madeleine Rybeck
 • 12 Comments

Jag har fått flera frågor kring framfall och hur man ska träna när man fått det, håller på få det och om det går att bli av med det med hjälp av träning. Jag tänkte samla mina tankar kring detta i ett inlägg för er som vill veta mer. Träning vid framfall är oftast ett väldigt bra sätt att rehabilitera underlivet men det är förstås viktigt att göra rätt saker. Jag har tidigare skrivit om några olika graviditetsrelaterade besvär, här om delade magmuskler och huruvida det går att träna ihop dem igen, och här om långsiktig träning för att kunna springa och hoppa efter graviditet och förlossning.  För dig som vill veta mer om hur du bör träna magen efter förlossningen finns även detta inlägg om just bålträning efter förlossning att läsa.

Jag vågar påstå att framfall är en av de största rädslorna hos kvinnor gällande hur kroppen ska hantera graviditeten och rehabilitera sig efter förlossningen. Vi har alla hört skräckhistorier om hur någon nästan har tappat ut livmodern, hur det har blivit omöjligt att kissa eller bajsa och hur träning har blivit plågsamt att genomföra under resten av livet. Det är sällan det blir så illa! Bra att veta är ändå att 50 % av kvinnor som fött barn får någon form av framfall, många dock i mycket liten grad.* Fler förlossningar, stora bristningar vid förlossningen eller klipp ökar risken att drabbas. Framfall innebär att antingen den främre eller bakre slidväggen faller in, alternativt att livmodern sjunker neråt i själva slidan. Det finns också något som heter bakfall, där det istället är tarmen som kollapsar inåt.

 

Symptom på framfall är oftast en tyngdkänsla i underlivet, tänk dig som att du har en golfboll där inne. Urinläckage och även problem med att tömma urinblåsan kan vara tecken på framfall. Ungefär 6000 kvinnor/år opereras för framfall.*

 

Träning vid framfall handlar ju dels om att träna upp slidan, stärka bäckenbotten och bålen för att orka hålla alla delar på plats, dels handlar det om vad du kan fortsätta träna i övrigt när du väl fått framfall. En norsk studie testade effekten av träning på just framfall och det visade sig att riktigt tung styrketräning för bäckenbotten gav väldigt goda resultat. Ca 75 % av kvinnorna fick minskad tyngdkänsla i underlivet och ca 70 % fick minskade problem med läckage. Med ultraljud kunde man också se att bäckenbotten blivit tjockare och att urinblåsan och tarmen lyfts högre upp med hjälp av träningen.

Har du problem med urinläckage efter förlossningen (som inte alltid beror på framfall) så rekommenderar jag länkat inlägg.

 

Utöver att träna upp själva bäckenbotten så vill ju många kvinnor veta hur de kan träna i övrigt. Kan jag springa trots framfall? Hoppa? Lyfta tungt på gymet? 

Jag skulle säga såhär. Träna kondition på ett sätt som inte utsätter bäckenbotten för stötar, löpning och hopp går bort men promenad, cykel och crosstrainer går utmärkt. Styrketränar funkar bra men undvik övningar där du måste hålla andan och pressa med hela kroppen, övningar där du känner att du nästan pressar bäckenbotten neråt, då blir det alldeles för mycket påfrestning! Hit hör tunga knäböj, marklyft, pressar över huvudet och benpress för de allra flesta. Tänk också på att det är tuffare för bäckenbotten att stå upp än att ligga eller sitta så variera gärna position där. Tänk på att alltid aktivera bäckenbotten, dvs knipa, medan du utför dina övningar och fokusera på tekniken. Träna hellre långsamt än explosivt och snabbt! Bålträning är toppen men fokusera då på de inre magmusklerna (se länk i inledningen) istället för att lägga alltför mycket tid och kraft på de raka musklerna som inte direkt hjälper dig med din generella bålstyrka. Dessa rekommendationer gäller även dig som är nyförlöst men inte har några problem med framfall, just för att undvika att få det senare. Kom också ihåg som jag har tjatat om tidigare, slarv med bål och bäckenbotten nu kan ofta leda till problem senare, i klimakteriet blir alla strukturer försvagade och hormonbalansen i kroppen förändras vilket kan leda till att du "straffas" då för att du är dumdristig nu. Så tänk långsiktigt och smart, då håller kroppen för träning hela livet!

*Källa här

180414-webb-175

Foto Madeleine Wejlerud

 

71
By Madeleine Rybeck, 12 juni, 2018
 • 12
12 Comments
 • Jennifer
  20 maj, 2021

  Vad ledsen jag blev av att läsa detta. Mitt liv består eller ja har bestått av träning (och barnen såklart). Jag har tränat crossfit och löpning och det går ju inte alls att fortsätta med då jag nu fått buktande slidväggar efter senaste förlossningen :(.

  • Madeleine Rybeck
   21 maj, 2021

   Det finns fortfarande jättemycket man kan träna! tänk inte så, spring om det känns bra, och crossfit kan du köra men kanske skala de allra värsta hoppen?

 • Helena Nyström
  20 oktober, 2021

  Har du erfarenhet av vibrationsplatta som träning efter framfallsoperation

 • Helena Nyström
  20 oktober, 2021

  Hej har du någon erfarenhet av opererat framfall och träning på vibrationsplatta? Det är mitt bästa träningsredskap men nu har jag blivit tveksam efter ett rätt stort bakre framfall för ca 5 månader sedan. Tacksam för svar

 • Helena Nyström
  22 oktober, 2021

  Ok tack för svar

 • Louise von Bahr
  26 mars, 2022

  Blev också jätte ledsen när jag läste detta. Älskar att springa och vill gärna springa Maraton. Menar du att om man fått framfall kommer man aldrig kunna springa igen? Oavsett om man har tränat upp bäckenbotten?

  • Madeleine Rybeck
   26 mars, 2022

   Jo självklart kan du det, men ett framfall går inte att träna bort. Bara minska symptomen.

 • ann
  24 augusti, 2022

  hej! undrar var dessa övningar du hänvisar till (norska studien bla) finns?
  Jag har framfall och vill ha alla tips, speciellt studier..

 • Maja
  18 december, 2022

  Hej! Jag har framfallblåsa i två år.fick behandling att satt ring men det känns inte bra,har ont i magen så fort jag ta av ring då känns att framfallblåsa sjukt när. Jag väntar på operation i 8 månader och blir trött på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *