Back to home
in Kost och recept, Okategoriserade

Klimatsmart mat- 5 tips!

  • 2 oktober, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Det börjar äntligen pratas med om miljön och hur nära vi faktiskt är att förstöra den här planeten med vår lyxkonsumtion och våra egoistiska vanor. De sista åren har jag sett en stor förändring i människors medvetenhet och fler och fler vågar också ifrågasätta de som lever på ett sätt som sliter på miljön och förbrukar våra resurser onödigt fort. Det finns massor att göra för att minska sitt avtryck på jorden, flyga mindre, köpa begagnat, undvika plast och minska sitt bilåkande på korta sträckor är några enkla saker. När det gäller mat och vad/hur vi äter finns det också många enkla saker att göra som gör stor skillnad för den totala konsumtionen i världen. Jag tänkte lista några av dem.

  1. Ät mindre kött! Det kostar enormt mycket av jordens resurser att föda upp en kossa, alla behöver inte bli vegetarianer men att försöka äta vegetariskt 2-3 gånger i veckan och se till att en större del av det du lägger på din tallrik är vegetabilier och en mindre andel är kött, det gör stor skillnad!
  2. Laga nya rätter på dina matrester. Sluta kasta mat bara för att det blir över! Gör matlådor eller använd det som blir över till en gryta, pytt i panna eller i en omelett/sallad.
  3. Ät efter säsong. Nu på hösten finns det massor av rotfrukter, grönsaker och svenska äpplen att mumsa på. Maten smakar bättre när den är i säsong än när vi odlat den och skickat den över halva jorden och dessutom minskar transporterna då som ofta sker med flyg.
  4. Välj ekologiskt. Ekomat är inte besprutade med kemiskt framställda besprutningsmedel utan endast med naturliga. Det är också snällt mot arbetarna som jobbar på planteringar och odlingar att välja eko, att andas in dessa medel hela dagarna kan vara väldigt stadigt för deras hälsa och det finns studier som visar på tex fler missbildade barn i områden där det odlas konventionella grödor.
  5. Bäst före- ofta bra efter. Har ni sett att det har kommit en ny märkning på mjölkprodukter bla? Istället för att bara skriva Bäst före- vilket ofta för att folk slänger bara för att kartongen säger att maten blivit dålig, så ska denna nya få folk att tänka efter själva. Bröd kan mycket väl hålla 2-3 dagar efter bäst före-datum, även mjölk, grädde och yoghurt. Använd ditt sunda förnuft, lukta och titta på maten. Ser den bra ut så är den oftast det, du behöver inte kasta fullt användbar mat bara för säkerhets skull!

Ikväll tänkte jag laga en pumpasoppa med rostade pumpakärnor och ett gott bröd till. Perfekt både för att det är säsong för pumpa, för att det ösregnar och man blir sugen på en rykande varm soppa och för att det är vegetariskt vilket också är superbra för miljön. Klimatsmart mat, utan att vara tråkigt. Blir det gott delar jag receptet här nästa vecka!

Hur gör du, tänker du till kring miljön med dina matval eller finns det andra saker som känns viktigare, typ att det är nyttigt, billigt eller kanske gott? Dela gärna med dig!

0
By Madeleine Rybeck, 2 oktober, 2018