Back to home
in Debattinlägg, Kvinnohälsa, Livsinspiration, Okategoriserade

Kvalitetsliv- så skapar jag det

  • 4 november, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag har en hashtag jag ofta använder på instagram, #kvalitetsliv. Jag tänkte skriva lite om den och varför det är så viktigt för mig att känna att jag lever ett kvalitetsliv istället för ett liv med kvantitet som jag och många andra har ägnat så många år av vårt liv åt att göra.

Jag hade en sambo en gång i tiden som sade att "det ska vara goda kalorier" när han förklarade sin filosofi kring sötsaker och vad han åt/inte åt, han menade att om man ska äta snacks/godis/kakor så ska det fasen vara värt det, det är ingen idé att ta en kaka bara för att det bjuds om man inte verkligen tycker om den och kan njuta av den. Det är en filosofi som går att applicera på andra delar av livet och ja, faktiskt på hela livet när jag tänker efter.

Ska det vara så ska det vara ordentligt, annars kan det kvitta. Sen jag började tänka så om vad jag lägger min tid, kraft och uppmärksamhet på så upplever jag ett mycket större värde i hela min vardag, mitt arbetsliv och min fritid. Jag upplever helt enkelt att jag lever ett kvalitetsliv!

Mina älskade tre. Allt jag gör handlar om att ha mer och bättre liv med dem! 

När jag väljer att lägga min tid på träning så vill jag att det ska kännas värt det varje gång. Det betyder inte att jag maxar effektiviteten, intensiteten, vikterna på gymet osv varje gång, värt kan innebära naturupplevelse, fint sällskap, tid för mina egna tankar, skön känsla i kroppen osv. Värdet i passet kan variera men jag har slutat träna för att jag "borde" eller "måste", jag gör bara de pass jag verkligen vill och ser framemot. Som tur är längtar jag oftast till och njuter väldigt mycket av min träning.

När jag jobbar väljer jag noga vilka projekt jag lägger min tid på. Jag har slutat ta mig an uppdrag eller projekt som inte känns roligt och inspirerade, bara för att jag ska få in pengar i företaget. Visst, pengarna måste såklart in i en viss mängd för att det ska finnas mat på bordet och räkningarna ska betalas men jag har medvetet valt bort mycket av det där överflödet som förvisso skapar roliga marginaler och utrymme att unna sig det ena och det andra men som skapar stor stress och kräver väldigt mycket av min tid, för att istället kunna unna mig lyxen att alltid ha roligt på jobbet och inte längre behöva lägga oändligt med tid på just att jobba. Jag vill hinna göra massa annat också! Det går såklart inte att både göra detta dvs jobba mindre och bara med roliga saker, och samtidigt har obegränsade ekonomiska resurser, du måste välja! Jag har valt att medvetet avstå från en del materiellt och mycket av den lyx jag varit van vid för att leva ett enklare liv med andra värden. För mig har det varit självklart och värt mycket mer att vara lycklig!

När jag är ledig och spenderar tid med familjen väljer jag noggrant var mitt fokus ligger. Jag har fått jobba otroligt hårt med detta och gör fortfarande periodvis men det går bättre och bättre och min ambition är att slipa till detta ännu mer framöver. Som egen företagare är det lätt att börja inbilla sig att man är oumbärlig, jag måste vara tillgänglig jämt, hjälpa alla, finnas där för alla. Men det är inte akutkirurgi jag sysslar med, folk kan vänta. Jag väljer att lägga mitt fokus här och nu, det är en väldigt befriande känsla när man inser att saker och ting faktiskt kan vänta. För mig är det en stor del i ett kvalitetsliv, att själv välja när jag jobbar och när jag faktiskt inte gör det.

Sammanfattningsvis kan man säga att för mig innebär att leva ett kvalitetsliv att göra medvetna val. Att jag har slutat leva för att göra andra nöjda, att jag designar mitt eget liv stenhårt (lifedesign är en annan välanvänd tagg som jag använder för att beskriva min filosofi) och jag ser med klara och skarpa ögon på min vardag och vad jag fyller den med.

För vet ni, vardagen, alla de där timmarna som bara går, det är då det är som allra viktgast att verkligen leva. För det är dem vi får mest av och det är dem vi ska trivas med, det är de som utgör livet. De där undantagen när vi får en obegränsad sovmorgon, nakenbadar i solnedgången, dricker champagne på en öde strand, vinner en miljon på lotto eller åker limousine till kvällens galamiddag, de är ju fina och trevliga men vi kan inte basera hela vårt välmående på dem, då får vi det tufft. Kvalitetsliv handlar om att skapa en vardag som du kan älska och vara lycklig i alltid, inte bara ibland.

Hoppas jag kan inspirera er att också få mer kvalitet i ert liv!

0
By Madeleine Rybeck, 4 november, 2018
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *