Back to home
in Debattinlägg, Frågor och svar, Kost och recept, Kvinnohälsa, Okategoriserade

Behöver man äta mellanmål?

  • 6 november, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments
Behöver man äta mellanmål?

När jag pratar om kost och att äta hållbart får jag ofta frågan om det här med mellanmål. Behöver man äta mellanmål? Vad är fördelarna med att äta mellanmål och vad är risken med att hoppa över det? Om jag mår bättre av att bara äta tre mål om dagen, ska jag ändå försöka ändra på det för att på något sätt bli mer hälsosam?

När det gäller mat, både vad och hur vi äter, så är det väldigt mycket som beror på. Mängd beror på hur aktiv livsstil du har, innehåll beror på hur hårt och ofta du tränar och även måltidsfrekvens beror på. En del mår jättebra av periodisk fasta dvs att endast äta under 8 timmar av dagen och fasta övriga 16 timmar, en del behöver äta var tredje timme hela dagen för att inte bli för hungriga eller låga på energi. Det viktigaste med din kost är att den fungerar för dig och ger dig den energi du behöver för att orka leva det liv du vill leva!

Vilka behöver då äta mellanmål? Jag brukar säga att om du uppfyller något av nedanstående kriterier så är det värt att testa att lägga in mellanmål under en period, 2-3 veckor för att känna skillnaden. Passar det inte dig kan du ju alltid gå tillbaka till dina gamla vanor!

  • Jag känner mig ofta hungrig mellan måltiderna och det leder till att jag småäter.
  • Jag har en tendens att överäta till lunch eller middag eftersom jag är så hungrig och har svårt att sluta när det är lagom. Efteråt känner jag mig istället alldeles för mätt.
  • Jag går ofta och tränar direkt efter jobbet vilket leder till att middagen blir ganska sen.
  • Jag passar på att träna på lunchen vissa dagar men hinner ofta bli hungrig redan innan passet pga så många timmar sen frukosten.
  • Jag upplever att min energi går lite upp och ner under dagen och har svårt att prestera på en jämn nivå på jobbet.
  • Jag har svårt att hinna få i mig allt jag behöver på de måltider jag äter idag vilket gör att jag går ner i vikt/har svårt att gå upp i vikt.
  • Jag upplever ofta sötsug mellan målen, särskilt på eftermiddagen eller på kvällen efter jag har ätit middag.

Nötter och smoothie, två exempel på bra och enkla mellanmål! 

För att ett mellanmål ska vara bra tycker jag att det ska innehålla både nyttigt fett och en liten mängd protein. Fettet behöver vi generellt bli bättre på, många äter alldeles för liters speciellt kvinnor. Protein mättar bra och ger dig hållbar energi över dagen alla dina måltider bör innehålla protein. En frukt är alltså inte ett tillräckligt bra mellanmål.

Ska mellanmålet även innehålla kolhydrater? Ja, det beror på. Ska du träna snart eller har tränat nyss? Då är det en bra idé. Sitter du bara stilla på jobbet hela dagen? Då behövs det inte. Har du svårt att få i dig den kolhydratsmängd du behöver över dagen? Då är det lämpligt att äta kolhydrater i alla mål för att hinna få i dig tillräckligt. Försöker du gå ner i vikt? Då kan detta vara ett bra tillfälle att kapa lite onödiga kalorier genom att ta bort kolhydrater som ändå inte ska användas till något aktivt.

Vill du ha konkreta exempel på bra mellanmål? Här har jag delat med mig av fem enkla mellanmål som jag verkligen gillar! De funkar lika bra till frukost som mitt på dagen.

Kvarg- ett superenkelt mellanmål fullt av protein! 

Sammanfattningsvis kan man säga att alla inte behöver äta mellanmål men många upplever det enklare att äta bra och hållbart om de även planerar in mellanmål under dagen. Då blir du aldrig sådär akut hungrig att du fattar dåliga beslut (dvs äter sånt du inte planerat från början) och det är lättare att hålla fokus på det du ska göra istället för att tänka på sötsug och hunger.

Om du däremot tycker det är jobbigt att hela tiden tänka på när du ska äta nästa gång, att hinna och komma ihåg alla måltider, och du egentligen inte upplever något sug mellan målen, ja då kan du skippa mellanmålen. Känn efter själv vad just du mår bra av!

Har du nötförbud på ditt jobb? Solrosfrön, pumpakärnor och sötmandel går oftast bra, fråga! 

Avokado är också ett enkelt och väldigt gott mellanmål. Mosa på en skiva knäckebröd eller ät med ett kokt ägg! 

By Madeleine Rybeck, 6 november, 2018
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram

@madeleine_rybeck