Debattinlägg,  Kost och recept,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade

Det är dags att slopa alla dieter!

Ibland får jag kommentarer om att jag ska sluta lägga energi på att bli upprörd över saker och istället fokusera på mitt eget liv och mina beslut. Jag har svårt att förstå de kommentarerna, jag har ju en unik möjlighet att nå ut och påverka människor omkring mig via mina sociala plattformar, varför skulle jag inte ta den chansen? Jag tycker ju massor om massor och det är naturligt för mig att dela med mig av både mitt liv och min vardag men också mina tankar och åsikter. Sen behöver ni såklart inte alltid hålla med, det är en annan sak...

När det gäller mat och allt trixande som finns med mat kan jag ofta känna mig ganska frustrerad. Visst, otroligt många människor kämpar med övervikt och vi vet att det inte är bra och jag vill verkligen säga att jag stöttar och imponeras av de som tar tag i att problem Men jag kan ofta känna att det har blivit en allmän uppfattning att för att gå ner i vikt så måste du följa en särskild typ av diet. Det är ju inte sant!

Du måste inte följa någon diet alls, du kan gå ner i vikt med helt vanlig mat!

Ja, det är faktiskt sant och jag drömmer lite om den dagen den meningen hamnar på löpsedlarna istället för alla nya trenddieter som snurrar där varv på varv. Vad som är vanlig mat beror nog på vem du frågar men jag menar kött, fisk, ägg, frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, ris, quinoa, bönor, linser och nötter. Med mera.

Jag menar tyvärr inte pizza, hamburgare, thaimat, fiskpinnar, korv, pasta och liknande, även om det inte behöver uteslutas så har jag svårt att se hur du skulle kunna leva på det, gå ner i vikt och ändå behålla höga nivåer av alla näringsämnen. För mig och mina klienter går det i alla fall bort.

Till och med när jag tävlade i fitness och var nere på 7,5% kroppsfett på slutet så åt jag helt vanlig mat! Väldigt få kosttillskott, inga konstigheter alls utan kyckling, lax, nötkött, grönsaker, ägg, kvarg, keso, havregryn, riskakor och nötter. Så jag kan verkligen intyga att det går. Du måste inte hoppa på något trenddiet alls för att lyckas!

wpid-smal_14ff_3462

Det känns som ett annat liv, men detta är faktiskt jag

Var vill jag komma med detta? Jo, till följande.

Om du vill gå ner i vikt pga att du idag är överviktig och vill må bättre, bli piggare, leva längre eller nåt helt annat. Heja dig! Börja med att rensa ut all snabbmat och alla halvfabrikat, börja laga mat från grunden (det tar inte tid, det kan alla 50 deltagarna i Maddes 3 snabba intyga!). Ät regelbundet, rör på dig minst 30 minuter varje dag. Skippa kakor, godis och sötsaker 6 dagar i veckan. Fyll halva tallriken med grönsaker, 1/4 med protein och 1/4 med långsamma kolhydrater. Uteslut inget, det finns ingen mat som gör dig tjock! 

Fundera också kring varför du äter, är du stressad, trött, arg eller vill du fira något? Eller är du verkligen hungrig? Ätorsak är viktigt, vi äter ofta av vana, rastlöshet eller för att vi tycker synd om oss själva. Detta behöver man jobba massor med, det är inte enkelt. Men det går!

Ta det steg för steg, lyssna på kroppen, ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Gå inte i fällan att utesluta något, att köpa massa konstiga tillskott eller dricka massa skumma drinkar och pulver. Säkert kan du få resultat men det kostar onödigt mycket pengar och kraft, det finns ett annat sätt att göra det, som ger dig en ny livsstil för hela livet.

Känns det fortfarande som en utopi? Maila mig! Just nu tar jag in nya klienter för PT och kostrådgivning online. Jag har jobbat med detta i 15 år, jag har sett allt. Väldigt få gånger har jag inte lyckats att tillsammans med klienten få önskat resultat.

Du når mig på kontakt@infiniteyou.se

180407-webb-113.jpg

Stark. pigg och frisk, utan förbud eller ångest. Du är värd det! 

Foto Madeleine Wejlerud

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *