Back to home
in Kost och recept, Okategoriserade

Tips för nyttig, billig och snabb vardagsmat

  • 30 november, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Jag förespråkar alltid enkel och snabb matlagning även om jag såklart också tycker att den bör vara så hälsosam som möjligt. Tyvärr är det många som tror att det inte går ihop, nyttig mat måste absolut vara krånglig, ta tid att laga och kosta mycket pengar. Det är helt fel!

Grunden till att laga nyttig mat som är snabb och billig är att laga med riktiga råvaror, skippa alla halvfabrikat och handla efter säsong. Maten är både godare och billigare om du köper den i säsong än om du köper sånt som fraktats över halva jorden för att sen hamna i din lokala affär.

Eftersom jag mestadels äter vegetariskt så vill jag förstås också slå ett slag för att våga prova mer veggokäk! Här hemma lagar jag ofta grytor, biffar och soppor som är både goda, fulla av näring och superbilliga! Linser, bönor och rotfrukter är bra mat full av nyttiga ämnen som du ofta kan handla till riktigt bra pris.

dsc_0391

För att få i dig alla olika näringsämnen är det bra att äta mat med olika färger. Starka röda och lila grönsaker innehåller tex mycket antioxidanter, mörkgröna grönsaker är rika på folsyra osv. Genom att lägga flera färger på tallriken ger du din kropp allt den behöver och behöver oftast inte komplettera med något kosttillskott.

Ett annat knep för att äta nyttigt men billigt är att handla i storpack. En säck potatis är oftast billigare än att köpa på lösvikt, en påse rödbetor är billigare än styckevis. När det gäller bönor och linser är det otroligt billigt att köpa okokta och själv koka. Det tar lite tid, de behöver ligga i blöt över natten först men om du kokar en rejäl laddning på en gång så kan du frysa in i lagom stora portioner och ta fram vid behov.

dsc_0379

För att spara tid är det planering och storkok som gäller. Jag lagar alltid minst fyra portioner när jag ändå lagar, blir det mycket så fryser jag in. Jag lagar gärna på helgen när jag har mer tid för att sen slippa tänka på mat de första dagarna av veckan. Det är inte alltid jättekul att ha hela veckan planerad i förväg, ibland vill man bara gå på känslan, men jag brukar planera iaf två olika rätter som jag ska laga, så får de andra 2-3 bli lite mer spontana.

img_0140img_0138

Till sist vill jag prata lite om det här med smaker. Många säger att nyttig mat, bönor, linser, fisk, frukt eller annat traditionellt hälsosamt inte är gott men vet ni, det är faktiskt en vanesak! Om du är van att äta mat som är väldigt salt eller söt så blir smaklökarna lite förstörda av det och då kommer naturliga råvaror att smaka tråkigt. Men det går att ändra på! Genom att plocka bort allt processat och äta mestadels naturliga råvaror (jag brukar säga att 80-20 är en bra fördelning) så kommer det nyttiga snart att börja smaka både mer och godare. Så istället för att säga "jag gillar inte det där!", prova att nästa gång säga "den där smaken var jag inte van vid". Det är faktiskt närmare sanningen!

dsc_0394

0
By Madeleine Rybeck, 30 november, 2018
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.