Frågor och svar,  Löpning,  Min webshop,  Okategoriserade,  Tips,  Träning

Kläder för vinterlöpning

Innehåller länkar till min egen webbshop The coreshop samt en grym rabattkod längst ner!

Jag har fått många frågor om hur man ska klä sig för att kunna springa hela vintern. Att springa på vintern är oftast fantastiskt, luften är klar, snön knarrar under fötterna och du får energi som verkligen är välbehövlig när dagarna är korta. Det är dock viktigt att ha bra kläder anpassade för vinterlöpning för att upplevelsen ska bli behaglig.

På bilden: thermo wind jacket, shape glory tights och sprint half zip bunch

img_2104

Lager på lager

Det finns två faktorer att ta hänsyn till, fukttransport och värme/vindskydd. Blir du blöt och svettig kommer du lättare att bli nedkyld så satsa på material som transporterar bort fukten. Funktionsmaterial är det som gäller här, tex ett bra underställ. Ull är också ett jättefint material att jobba med på vintern, det håller värmen även när det blir blött. Icebreaker gör fina underställ av ull från muelsing-fria fårfarmare. Tänk också på att ull inte behöver tvättas så ofta eftersom det inte börjar lukta som polyester gör, dvs det är ett bra miljöval!

Ytterlagret har till uppgift att hålla vinden borta så prioritera bra vindskydd här. Yttersta lagret dvs jackan och tightsen behöver oftast inte vara så tjockt utan just vindskyddet är det viktiga. Blir det kallare kan även detta lager vara lite fodrat.

Mellan underställ och ytterlager vill du ha ett lager som skapar mer luft emellan plaggen och på så sätt hjälper dig att hålla värmen. Detta kan vara väldigt tjockt eller väldigt tunt beroende på hur mycket du fryser och hur kallt det är. Upplevelsen av kyla är olika från person till person så mina rekommendationer här utgår förstås ifrån mig, viss individuell anpassning kan behövas.

Thermo wind jacket, mike long sleeve och lasting tights. Pannband från min shop, vantar Salming. Terrängskor utan dubbar. 

img_2342-1

Olika temperaturer kräver olika klädsel

För att generalisera kan man dela in klädseln i några olika spann beroende på temperatur.

10 grader till 0- gradigt

När det fortfarande är plusgrader klarar du dig oftast med ett lager under samt en vindjacka. Vid dessa temperaturer springer jag ofta med en mellantjock underställströja i ull, jag har en från Salming som jag gillar mycket. Jag har även två olika från WYTE, en i ull och en i polyester. Ovanpå kör jag en tunn vindjacka, Sprint jacket är en favorit! Denna används flitigt hela hösten och våren så den är en bra investering. På benen har jag vanliga långa tights, gärna en kompressionsvariant som ger lite extra stabilitet. Här är mina favoriter Shape glory tights och Shape curved tights, båda har hög midja (den sista har extra hög!) och en väldigt smickrande passform, glider aldrig ner och gör helt enkelt sitt jobb jäkligt bra! På huvudet ett pannband och på händerna tunna vantar.

0- gradigt till -5 grader

Så fort det börjar bli minusgrader så tycker de flesta att det känns rejält mycket kallare! Jag byter här mina vanliga tights mot vintertights och dessa vill jag alltid ska vara vindtäta på framsidan. Thermo Wind tights är den bästa vintertights jag haft och jag har provat ganska många. Just idag söndag har jag dessutom den på julklappserbjudande i shopen, 15 % rabatt- ett tips! Dessa behöver du inte ha något under vid denna temperatur. Upptill har jag här samma underställ, gärna ull, och ovanpå det ett tunt mellanlager som gärna får sitta lite löst. Jag har inga lösare långärmade tröjor i shopen just nu, det kommer nästa år men jag vet att tex Nike har bra modeller i skönt tyg! Ytterst kör jag Thermo Wind jacket som är helt vindtät på framsidan och lite fodrad eller eventuellt Run faster jacket om det är precis under nollan. Ett alternativ är annars att köra ett tjockare mellanlager och fortsätta med en tunn vindjacka, Run faster eller Sprint jacket som jag skrev om högre upp. Vantar och pannband igen.

-5 till -10 grader

Nu börjar de flesta tycka att det är riktigt kallt! För att kunna motivera dig att ta dig ut här gäller det att inte frysa för mycket men kom ihåg att du oftast får upp värmen ganska bra när du är igång så överdriv inte, du måste kunna röra dig och andas! Jag tar gärna ett par långkalsonger under vintertightsen här, ull är återigen fantastiskt. Många kvinnor fryser om rumpan, antingen tar du en längre tröja som du kan dra ner eller så finns det typ löparkjolar i tjockare tyg som man kan dra över. Tänk även på att ta bra underkläder, tjockare i trosor i tex ull som går ner en bit på benet är toppen!

Lite tjockare strumpor kan kännas bra om du inte har Gore tex-skor, jag har jättefina ullstrumpor i shopen som går upp en bit på smalbenet också, du vill inte ha någon glipa där! Upptill kör jag tre lager men låter nu det mittersta lagret vara lite tjockare, jag har en tjock halvzip-tröja i shopen som funkar perfekt. Det är skönt att kunna öppna i halsen när du fått upp värmen! Ovanpå det den vanliga vindjackan Thermo Wind jacket. Den är verkligen min räddning för att ta mig ut hela vintern! Oftast föredrar jag pannband istället för mössa även när det börjar bli såhär pass kallt men det är en smaksak. Vill du ha en mössa så har vi även det i shopen (klicka på länken). På händerna kör jag dubbla vantar här, ett par vanliga fingervantar under mina löparvantar räcker gott.

Thermo wind jacket, thermo wind tights och Salming 1/2 zip från min shop

dsc_0310-2

Säkerheten

Utöver att hålla dig varm och torr finns det en del annat att tänka på med vinterlöpning. Se alltid till att synas! Reflexväst och några reflexer på de delar som rör sig dvs armar och ben är bra att ha, en pannlampa för att både se och synas och det finns även väldigt smarta små lampor som lyser vid rörelse dvs de behöver aldrig laddas. Reflexväst och lampor för löpning säljer vi i shopen. Tänk också på att ha bra grepp, det finns broddar man kan trä på, dessa funkar egentligen bäst till promenader, sen finns det broddar du kan skruva i skorna, de brukar funka bra! Vill du verkligen investera så finns det också särskilda skor med fast dubb, dessa ger överlägset bäst grepp men fundera på hur många löprundor per år de kommer användas, beroende på var du bor då är det mer eller mindre värt det. Icebug är det mest etablerade märket här, jag har haft ett par från dem i flera år men gav bort dem till min mamma till slut eftersom de användes för lite här i södra Sverige.

Halfzip bunch och shape glory tights, älskar att tröjan har tumhål och går ner så långt! 

dsc_0627-1

Rabattkod för dig som behöver vinterutrusta dig

Om du har tagit dig igenom det här matiga inlägget, stort grattis! Jag hoppas att du blev lite klokare. Om du nu känner dig peppad på att investera i bra utrustning för att kunna hålla igång din löpning hela vintern så har jag ett bra erbjudande för dig. Jag har skapat en rabattkod som ger dig 20 % rabatt på hela ditt köp om du handlar för över 1000 kr. Detta erbjudande finns endast här i bloggen för er läsare och det gäller från idag söndag 2 december till söndag den 9 december. Detta är alltså ett sätt för dig som behöver göra ett lite större inköp för att klara vintern, för att slippa att det drar iväg alltför mycket i plånboken.

Använd koden VINTERLÖPNING i kassan så dras rabatten och den gäller alltså på allt i hela shopen. Det är min julklapp till er!

 

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *