Back to home
in Kost och recept, Livet, Okategoriserade

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa

  • 11 december, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Lucia står för dörren och självklart ska du baka riktigt härliga och saftiga saffransbullar! Jag brukar alltid baka både lussekatter och runda saffransbullar men i år satsade vi faktiskt bara på de runda bullarna, de andra tycker jag lätt blir torra när de är glutenfria.

Det var min man som slängde ihop dessa i helgen, han är en fena på att baka och de blev otroligt luftiga och mjuka! Vi fyllde dem med mandelmassa för att få dem ännu mer saftiga och det blev verkligen pricken över i´et.

Recept glutenfria saffransbullar

75 g smör

2 dl mjölk

1 pkt jäst för söta degar

2 tsk fiberhusk

1 dl kvarg

1 dl socker

1 ägg

1 pkt saffran

1 krm salt

500 g glutenfri mjölmix, spara 1 dl till utbakningen

Smält smör, tillsätt mjölk, låt svalna till fingervarmt. Häll vätskan över jästen, tillsätt fiberhusk, låt blandningen svälla 10 minuter. Tillsätt allt utom mjölet, rör ihop. Rör sedan i mjölet, knåda ordentligt. Låt degen jäsa 30 minuter.

Fyllning

50 g mandelmassa

25 g mjukt smör

Mosa ihop smör och mandelmassa med en gaffel, bred ut över den utkavlade degen, strö över kanel, rulla ihop till en tight rulle. Skär i tunna skivor, ca 1 cm, lägg i formar och låt jäsa 30 minuter till. Grädda 7 minuter på 225-250 grader beroende på ugn. 

Jag valde att äta saffransbullarna med varm choklad till, det kändes som en perfekt hyllning till vintern, den lite ruggigare och mörkare tiden då vi längtar efter att få kura ihop oss i soffan med en filt. Varm choklad är vintermys för mig!

Den degen vi gjorde räckte till 21 bullar och då gjorde David dem ganska stora, du kan säkert få ut 25 st om de gör dem något mindre. Eftersom glutenfritt snabbare blir torrt rekommenderar jag att du fryser in hälften, då kan du värma dem en i taget och behålla den där härligt mjuka känslan!

Ha en ljuvlig lucia!

1
By Madeleine Rybeck, 11 december, 2018
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.