Back to home
in Livsinspiration, Livskris, depression

Så hanterar jag stress i vardagen

 • 8 januari, 2019
 • By Madeleine Rybeck
 • 2 Comments
Så hanterar jag stress i vardagen

Det märks att det nya året har dragit igång med full kraft! Jag har en kalender som vittnar om att jag kommer få kämpa hårt för att bibehålla min livsstil med sex timmars arbete per dag, en låg stressnivå och en hög nivå av närvaro i nuet. Det känns såklart otroligt kul och jag är så glad att få förtroendet att hjälpa alla dessa kvinnor (och några män såklart!) med sin träning, en hälsosam kost och en bra balans i livet. Nästa vecka ska jag se över mitt schema för våren och bedöma om jag har plats för fler klienter inom det närmaste eller om jag ska ha ett intagningsstopp ett tag framöver.

När det blir mycket i kalendern är jag alltid extra noga med att planera in tid för mig själv och sånt jag mår bra av. Efter mina erfarenheter av utmattningssyndrom för snart tre år sedan och depression under 2017 vet jag att ingenting fungerar om inte mitt välmående gör det. Jag vet att en del tycker att det är flummigt att prata om inre balans och mental hälsa men det bryr jag mig inte speciellt mycket om, för mig har detta varit räddningen för att få må bra igen och känna mig stark, trygg och kreativ efter flera års kamp med dåligt mående. Jag känner mig inte flummig alls, bara starkare i mig själv, mer fokuserad på vad jag vill åstadkomma i mitt liv och vad jag väljer bort för att inte slösa med min energi.

Yoga kan kännas flummigt för en del men det ger dig tid att landa i nuet

När jag känner att stressen tar tag i mig och jag håller på trilla dit i mina gamla vanor igen har jag några knep jag tar till. Jag är beredd att slåss väldigt hårt för att stanna i den fas jag är i just nu, full av kreativitet, med passion för mitt jobb och det jag skapar och med en tydlig bild av vad jag vill uträtta framöver. Då krävs det också att jag jobbar hårt för att bibehålla detta istället för att låta samhällets och mina egna krav ta över.

3 tips för stresshantering i vardagen

 1. Andas! Jag skrev om detta på Instagram igår efter att jag hade startat min måndag med ett yogapass. Jag tror många missar vilken effekt andningen har på kroppen, när du tar djupa andetag ner i magen aktiverar du det parasympatiska nervsystemet, det som utstrålar lugn och ro- hormoner i kroppen och får oss att komma ner i varv. Väldigt många (speciellt kvinnor) är så stressade att de inte ens klarar att andas med magen, deras sympatiska nervsystem är påslaget hela dagarna och oftast är det då svårt att komma ner i varv även på kvällen och natten när du förväntas återhämta dig. Börja dagen med tre djupa andetag medan du tänker på vad du ska fokusera på under dagen, ta sedan några andetag flera gånger under dagen för att behålla kontrollen och sänka pulsen. Det är inget flum, det är vetenskap!
 2. Gör listor, prioritera och stryk! För att avlasta mitt huvud från oron att glömma något skriver jag ner precis allt jag ska göra på jobbet. Vilka kunder som ska mailas, få nya upplägg, vilken dag jag ska betala räkningar, skatten, fotografera till blogg och Instagram osv osv. När saker finns på papper prioriterar jag vad som ska göras först och den funderar jag på om det finns något på pappret som faktiskt inte behöver vara där. Kan jag delegera? Kan jag hoppa över? Är detta verkligen viktigt eller är det bara i mitt huvud det är det? Annars- stryk det!
 3. Gräv ner fötterna i jorden! När stressen tar över är det lätt att tro att just jag och det jag gör är oumbärligt, så är oftast inte fallet. Saker kan vänta, människor överlever utan att du är tillgänglig dygnet runt, du behöver inte svara på mail hemma på kvällstid eller jobba över en timme om dagen av rutin. Det mesta är värdsliga ting. Det som inte kan vänta är däremot 1. ditt välmående och 2. din familj. Dessa två prioriteras ofta lägst men utan dem kommer inget annat att bli varken roligt eller effektivt, så se till att ta på din egen mask först, sen din familjs, sen kan du fundera på dina medresenärers. Den ordningen är faktiskt sundast men rannsakar du dig själv inser du att du ofta tycks prioritera precis tvärtom. Skärpning!
Du är viktig, glöm inte det!

Hoppas du kan applicera någon av mina tekniker och tankesätt på din egen vardag för att minska stressen och öka välmåendet. Din hälsa är viktig!

0
By Madeleine Rybeck, 8 januari, 2019
 • 2
2 Comments
 • Linda
  9 januari, 2019

  Så sant! Emellanåt så himla svårt att leva efter! Tur man har flera chanser att “”göra rätt” 🙂
  Kram

  • Madeleine Rybeck
   10 januari, 2019

   Ja så är det, det är lätt att trilla dit emellanåt. Bara att kämpa på och försöka igen! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram API currently not available.