Back to home
in Kost och recept

Recept på granola utan tillsatt socker

  • 21 januari, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments
Recept på granola utan tillsatt socker

Vi äter nästan alltid samma frukost här hemma, gröt, gröt eller gröt, haha! Variation är kul men just på frukost är vi ganska dåliga på det, jag gillar att barnen får i sig ordentligt med näring på morgonen och håller sig mätta länge på just gröt. Det är en klassiker som håller helt enkelt! Min stora tjej vill dock gärna äta yoghurt till helgen och jag försöker alltid att köpa osötade flingor, havre eller rågfras brukar det bli. Vi äter ofta brunch på söndagarna och då är det gott med lite mer piffad mat. Emellanåt börjar också jag längta efter en lite lyxigare frukost till helgen och då gör jag helst egen müsli eller granola. Dels blir det alltid glutenfritt då, dels blir det mer näringsrikt och dels kan jag då styra innehållet i form av socker och annat som jag helst inte vill få i mig till frukost. Dessutom är det betydligt billigare att göra egen müsli än att köpa!

I morse gjorde jag en granola inspirerad av ett recept som min mamma ofta gjorde när vi var små. Just att rosta nötter och frön i ugnen ger ju en helt magisk smak och dofterna av detta ihop med honung och härliga kryddor fyllde hela huset. Älskar hur mat kan skapa såna härliga associationer! Granolan går jättefort att slänga ihop, sen gäller det att komma ihåg att röra i den med jämna mellanrum men annars är det verkligen inget jobb alls med den. Den är helt utan socker och endast sötad med en liten mängd honung. Jag tror inte på att kapa allt socker ur maten, som ni vet. Men jag tror på att välja naturliga sötningsmedel så långt det går, då får vi också massa nyttigheter på köpet istället för näringslöst vitt socker.

Recept granola utan tillsatt socker, ca 12 port

6 dl havregryn

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1 dl hela linfrön

1/2 dl hackade hasselnötter

1/2 dl hackade valnötter

1 dl kokoschips (rostade flagor av kokos, mina är från Urtekram)

2,5 dl vatten, 3 msk olja, 2 msk honung

2 msk kanel, 1 msk mald kardemumma, 1 tsk vaniljpulver

100 g strödadlar

Rör ihop alla torra ingredienser, rör ihop de blöta med kryddorna och häll över de torra. Blanda runt. Rosta granolan i ugnen 45-50 minuter på 150-175 grader, rör om emellanåt. Blanda i dadlarna när granolan är klar. Låt den svalna helt innan du stänger in den i en burk för att den ska bli riktigt knaprig.

Näringsvärde per portion (1 dl)

285 kcal, 23 g kolhydrater, 8 g protein, 16,5 g fett

0
By Madeleine Rybeck, 21 januari, 2019
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram

@madeleine_rybeck