Back to home
in Kvinnohälsa, Okategoriserade, Tips

Att prova ut rätt sport-BH, så gör du!

  • 27 januari, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

I flera år jobbade jag på Löplabbet med att hjälpa folk prova ut rätt löparskor. Under de sista åren, innan jag blev egenföretagare på heltid (för 7 år sedan) så var jag butikschef på Löplabbets tjejbutik i Göteborg. Något som vi var experter på i den butiken var sport-BHar och just att prova ut BHar på rätt sätt. Det är en konst att hitta rätt BH för just din idrott och det är svårt att veta vilken storlek du ska välja om du inte är van. Jag tänkte därför skriva en liten guide kring hur du ska tänka när du provar ut en sport-BH nästa gång. Det är ju en investering som oftast kostar en del (om du vill ha en bra BH) och då vill du förstås ha så stor nytta av den som möjligt!

Att prova ut sport-BH

Till att börja med är det viktigt att du väljer rätt omkrets. BHn ska sitta bra på plats utan att glida upp men den får inte trycka för hårt så du inte kan andas ordentligt. Mät med ett måttband hur långt du har runt revbenen, precis under bysten, och gå på den omkrets som är närmast, BHar brukar finnas i 70,75, 80, 85 cm osv. Om det är en BH som kommer i S, M, L osv istället så behöver du en tabell som visar vad de olika storlekarna innebär i omkrets. Tänk på att en BH går ut sig! Därför, välj hellre den mindre storleken om du är mittemellan två stycken. Räkna med att den ökar 1-2 cm i omkrets efter några veckors användande.

Kupan ska vara så stabil som behövs för just din sport. Om du mest tränar yoga och går på gym så kan du välja en BH med mindre stabilitet men ska du springa eller gå på klasser med hopp, tex step eller aerobics så behöver du mycket mer stöd. Bröstet består av vävnad, inte muskelmassa, och vi behöver vara väldigt rädd om denna vävnad, det är inte alls bra för bröstet att röra sig för mycket åt något håll. Inte bara för att de blir hängiga utan för att det kan skada vävnaden. Välj en kupa där hela bröstet ryms inuti BHn, undvik alltid att en del av bröstet smiter ut ovanför kanten, det påverkar stabiliteten negativt.

Ska du bara styrketräna i BHn räcker det om den är snygg och sitter åt lagom hårt

Vid löpning rör sig bröstet som en liggande åtta, det blir därför viktigt att BHn även ger stöd i sidled. Bysten kan röra sin upp till 30 cm vid löpning och högintensivt pass, det är mycket! Hoppa och studsa lite i den när du provar ut den för att testa hur den känns. Stabiliteten ska finnas i själva BHn, inte i axelbanden så att axlarna får ta all tyngd av bysten. Känn att den kramar åt så det känns stabilt men den ska inte trycka eller skära in någonstans, efter en stunds träning kommer det att bli väldigt smärtsamt.

Knäppning eller dra över huvudet? Ja det är lite en smaksak. Jag älskar när det finns knäppning bak eller allra helst dragkedja fram, då slipper jag få total panik när jag ska komma ur den helt svettig efter passet. Dessutom håller BHn stabiliteten längre om du inte tänjer ut den med att dra den över huvudet varje gång. En del gillar inte knäppning men då får man också räkna med att byta ut den oftare. En sport-BH håller stabiliteten 1-2 år beroende på hur ofta du använder den men se det som en förbrukningsvara, har du haft dina sport-BHar i 10 år så är det dags att göra en rensning. Var rädd om din byst, det är en väl värd investering!

Vid yoga vill jag att BHn ska vara följsam och bekväm, jag vill inte behöva tänka på den alls!
Den här BHn springer jag gärna i, men den funkar också för andra intensiva aktiviteter
1
By Madeleine Rybeck, 27 januari, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *