Back to home
in Livsinspiration, Okategoriserade, Tips

Skapa hållbara morgonrutiner

  • 10 februari, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

För mig som är en morgonmänniska är detta med väl genomtänkta morgonrutiner ganska enkelt. Jag har alltid gott om tid på morgonen eftersom jag oftast vaknar flera timmar innan resten av familjen. För dig som inte är lika morgonpigg kan mornarna istället vara upplagda för kaos och skapa stress, ilska och frustration som sedan håller i sig resten av dagen. Jag tror dock att detta går att ändra på! Med en planering för din morgon där du får en liten stund för dig själv och dina behov innan dagen drar igång kan du skapa förutsättningarna för en mycket bättre dag, redan från början. Jag har därför satt ihop tre olika morgonrutiner att inspireras av, för dig som har 5, 10 eller 15 minuter att avvara.

Först och främst. Oavsett vilken nivå du väljer, börja från och med nu med att alltid kliva upp 15 minuter tidigare än du gör nu. En kvarts extra sömn gör ingen skillnad men en kvart extra tid på morgonen kan vara hela skillnaden mellan att känna dig harmonisk och energisk eller stressad och arg när du kliver in på jobbet. Du kommer aldrig att ångra att du tog den kvarten, inom några veckor kommer du älska den!

 

 

Morgonrutin 5 minuter
Stäng av klockan och ligg kvar i sängen. Ta tre djupa andetag och känn bit för bit igenom hela kroppen. Sträck på dig, böj på knäna, spreta med tårna. Sätt dig på sängkanten och fortsätt sträcka ut kroppen genom att koppla tag med händerna bakom ryggen och skjuta fram bröstet. Ta tre djupa andetag. Ägna sedan en minut åt att tänka på två roliga saker du har att se fram emot under dagen och en sak du är tacksam för. Det behöver inte vara nåt stort, inte heller typ "mina barn" varje gång utan kanske bara att det inte regnar? Att du sovit gott? Att träningsvärken från förra passet minskat, eller att den ens finns? Tacksamhet är otroligt viktigt för att vi ska känna meningsfullhet i livet och det går att lära sig känna tacksamhet, men det kräver lite övning. Detta kan låta flummigt för den som inte är van att tänka i dessa banor men vår hjärna går att skola väldigt bra och om du vill leva ett liv som du upplever som lyckligt så är förmågan att känna tacksamhet av stor vikt.

Morgonrutin 10 minuter
Börja med ovanstående. Fortsätt därefter med att hälla upp ett glas varmt vatten, pressa i lite citron eller lime och drick detta medan du klär på dig. Ägna därefter tre minuter åt att tänka igenom din dag i huvudet. Vad är viktigt idag? Vad behöver jag komma ihåg? Vilka kommer jag träffa? Vad ska jag prioritera och finns det något jag kan lägga till som bonus om jag får tid över? En effektiv arbetsdag är i min värld när du kan jobba koncentrerat under de timmar du jobbar, få mycket gjort och jobba med tajming. När du sen är klar kan du släppa jobbet mentalt och fokusera på annat, dvs återhämta hjärnan. Att tänka igenom vad du ska göra under dagen kommer öka din effektivitet och du får mer gjort på samma tid!

Morgonrutin 15 minuter
Börja med 3 minuters reflektion på sängkanten enligt ovan. Lägg sedan 10 minuter på att stretcha och andas fokuserat på din yogamatta/annan mjuk matta. Låt andetaget gå hela vägen ner i magen, stretcha igenom kroppen och försök lyssna på vad den behöver, är du stel i ryggen, baksida lår, höfterna eller bröstet? Försök vara lyhörd för vad kroppen talar om. Avsluta med ett glas vatten och en reflektion av den dag du har framför dig.

Om du på allvar vill förbättra dina dagar och ge dig själv fler bra dagar än du har i dagsläget så är detta något att testa! Kanske är du supernöjd med hur dina mornar ser ut redan idag, toppen i så fall! Men känner du som många andra att morgonen ofta förstör hela dagen och skapar en stressig känsla som är svår att bli av med, ja då tycker jag du ska ge mina tips en chans!

 

0
By Madeleine Rybeck, 10 februari, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *