Back to home
in Livsinspiration, Okategoriserade

Intervju- Sara Rönne “jag lever ett fantasiliv!”

  • 20 februari, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments
Intervju- Sara Rönne “jag lever ett fantasiliv!”

Jag har en ny del här på hemsidan som jag valt att kalla Livsinspiration. Där kommer ni att hitta tips och trix för ett mer harmoniskt liv, mindre stress, effektivare vardagspussel osv och där kommer det även att publiceras intervjuer med massor av inspirerande personer. Människor som valt en lite annorlunda livsstil, som utmanar normer eller ser lösningar där vi andra lätt dras ner i en negativ spiral eller har svårt att tänka positivt. Jag hoppas att denna kategori ska ge er massor av inspiration till att följa just era drömmar och våga ta den väg som passar just er genom livet.

Först ut är Sara Rönne, en god vän och kollega som jag verkligen ser upp till. Sara har alltid varit en så stark person, hon går sin egen väg, tar ingen skit och tycks liksom alltid veta vad hon vill. Jag imponeras av hennes drivkraft och målmedvetenhet men också att hon är så noggrann och levererar sån hög kvalitet på allt hon gör. I intervjun fokuserade vi på hennes val att flytta från Stockholm till Åre för att få mer kvalitet i sitt liv och komma bort från ekorrhjulet och den stress som det traditionellt inrutade livet innebär.

 

Ni hittar Sara på hennes blogg Träningsglädje och på Instagram som Sara Rönne.

Här kommer intervjun!

Hej Sara! Berätta, vem är du?

Jag är en person som älskar frihet och utmaningar. Det är mina två ledord i livet som följer med mig i allt från val av yrke till det jag gör på fritiden. Jag är 37 år och bor i Åre med min sambo Danny och min hund Hazel. Jag bloggar om outdoorliv; allt från cykling till löpning, skidåkning, hiking och allt annat som är kul att göra utomhus!

Jag tycker det är så underbart att du bor i magiskt vackra Åre. Hur kom det sig att du valde att flytta dit? Och vad gör du där?

Jag har bott på många olika ställe, från Dublin till Toronto, Halmstad och Stockholm. Men för några år sedan insåg jag hur jag egentligen ville leva mitt liv. Jag vill jobba mycket, men på mitt sätt. Framförallt vill jag vara ute mitt på dagen när det är ljust. Jag vill ha nära till allt jag älskar - som skog och fjäll och hav - och jag vill inte tappa bort en masa tid i köer och att påtvingat behöva förhålla mig till andra. Jag hörde någon säga att "glesbygd" var ett missvisande ord och att "utrymmesbygd" var mycket bättre, och jag håller med. Det är som att jag får mer tid här i Åre. Stressen absorberas i naturen och det mesta känns mer okomplicerat. Dessutom är det tacksamt att slippa alla intryck: neonskyltar, löpsedlar och skyltfönster...

Vad har du lärt dig av att bo på så olika ställen?

Jag är inte så fäst vid materiella saker. När jag flyttade till Åre fick jag plats med allt jag behövde i en Mini Cooper. För mig är andra saker viktigare; relationer - och känslan av att trivas med både sig själv och där jag är. Mina vänner bor över hela Sverige men vi anstränger oss för att både ses i verkligheten och höras via sociala medier och jag har närmre kontakt med dem nu än när vi alla bodde i Stockholm. Jag har också lärt mig mycket om just relationer; vad som är viktigt för mig i en relation och faktiskt vilka som är värda att behålla.

I dina sociala medier får dina följare följa det du kallar ditt fantasiliv. Berätta var det uttrycket kommer ifrån och vad det innebär för dig!

Jag har varit tillsammans med min kille i ett och ett halvt år och han har inte tillbringat särskilt mycket tid med influencers - vi som har ett kurerat flöde på t.ex. instagram - förut. Hela mitt liv finns inte på Instagram, men utvalda delar finns där - de delar som går i linje med mitt övergripande tema "frihet, äventyr och upplevelser". Min killes kompis sa vid något tillfälle att jag levde ett fantasiliv och istället för att ta illa upp så tog jag det som en komplimang och använder det som hashtag. Jag brukar också uppmana mina följare att "ride you unicorn". Vi är så fast i tanken att vi måste följa normer hela tiden, det är uppfriskande att göra lite tvärtom ibland - och fundera på vad man verkligen vill här i livet.

Att skapa sitt eget liv låter ju fint och är väldigt trendigt, men för den som står och stampar med dubbla jobb, ensamstående och utan tid för varken träning, äventyr eller upplevelser kan det kanske låta som en utopi. Kan verkligen alla skapa sitt eget liv, vad tänker du kring detta?

Att skapa sitt egna liv behöver inte innebära att man ska sträva efter ett lyxliv med yacht och egen strand på Bahamas. Men jag tror att mycket handlar om att ifrågasätta de val vi gör, och varför vi gör dem. Är det för att vi vill - eller för att "man ska vilja". Vi lever alla olika liv och det snackas väldigt mycket om att nå en utopisk lycka. Men lycka är ingen destination, det är en balans som man hela tiden måste jobba på. Vi drabbas alla av olika saker och vi kämpar med våra olika utmaningar. Jag har inget perfekt liv och jag kan känna tröst i uppmaningen i "surf the wave you are given" - jag tycker det ligger något fint i det.

Vilken roll spelar träningen i ditt liv?

Träningen ger mig energi och den fyller min kropp med liv och mitt huvud med nya idéer. Jag presterar i så mycket på jobbet att jag vill låta träningen vara en fristad från allt sådant där. Jag beskriver min träning som nyfiken och utforskande. Jag ser den som min power hour om dagarna!

Att leva hälsosamt, vad innebär det för dig? Har det förändrats något med tiden?

När jag började blogga för 14 år sedan handlade mycket om kalorier och gruppträning. Här i Åre är hälsa mer en livsstil. Här umgås man över en skidtur på fjället och på jobbet har vi ofta aktiva möten. Fem timmar cykling är inte ett träningsstraff för att jag åt en trerätters middag kvällen innan - det är innehåll i en fantastisk dag och nyfikenhet i att upptäcka nya stigar. Rörelse är livet - och med det kommer hälsan. Men framförallt har jag insett hur hälsan är grunden för hela vårt liv. Lite som en betongplatta som man bygger huset på. Om det är en dålig platta kan huset rasa. Hälsa är vilka val vi gör i livet, hur vi mår på jobbet, hur vi sover om natten, våra relationer, maten vi tillför vår kropp - och rörelse. Men hälsa är inte att springa maraton eller att vara världsmästare i höjdhopp, det hör egentligen inte dit.

Du trycker ju också ganska hårt på att känslan av att vara unfuckwithable är viktig för dig. Hör detta ihop med ditt behov av frihet?

Unfuckwithable betyder ungefär "when you're truly at peace and in touch with yourself, and nothing anyone says or does bother you, and no negativity or drama can touch you" och det är en viktig känsla för mig. Att känna flow och ett inre lugn är en del av min hälsa - och det hänger absolut ihop med min frihetslängtan. När jag känner mig instängd, eller utan kontroll, så upplever jag det som stress. För mig är det viktigt att känna att jag äger mina känslor, att det är jag som har makten över mitt liv och hur jag vill utforma det.

Det känns som att ekorrhjulet och vardagen inte är nåt direkt för dig. Stämmer det? För den som känner sig fånge i den mallen där livet ganska ofta bara rullar på och känslan av makt och egenbestämmande kan vara ganska liten, och längtar ut till något annat, mer frihet och lifedesign helt enkelt. Var börjar man?

Jag tar helst min vardag i små doser och det där äventyrliga kan verkligen vara enkla grejer. Vissa tittar ut genom fönstret, ser att det regnar och konstaterar att idag kan man inte springa. Jag tittar ut genom fönstret, ser att det regnar och tar på mig regnjackan. Vi skapar ofta våra egna begränsningar. Jag tar gärna en löptur på fjället vid midnatt på sommaren, det behöver inte vara särskilt långt - men det ger mig så mycket upplevelse. När jag bodde i Stockholm kunde jag ta mig ut till Lidingövallen eller Erstavik för att springa, jag kallade det "lyxlöpning" eftersom det var något annat än min vanliga milrunda. Testa att träffa nya personer du (ännu) inte känner eller lär dig något nytt! Det finns många Facebookgruppen med olika intressen som man kan gå med i kring olika ämnen. Förra året tog jag Jägarexamen och träffade nya vänner. I år ska jag lära mig kitesurfa och jag har redan lärt känna nya personer genom sporten, trots att jag inte ens börjat!

Finns det några nackdelar med den typ av liv du har valt?

Omgivningens reaktioner (de jag inte känner ännu) kan höja på ögonbrynet och tycka att mitt liv låter både stressigt och jobbigt. Mitt liv är inte för alla och jag tycker inte att alla ska leva som jag - men jag tycker att alla ska reflektera över sina liv och säkerställa att man håller den kurs man vill. Jag blir extremt inspirerad när jag hör människor som har en aktiv kompass i sitt liv. Även om vi vill olika så ger det mig energi. För det här är ju livet, det är inget genrep.
1
By Madeleine Rybeck, 20 februari, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *