Back to home
in Debattinlägg

“Det är inte kvinnligt med muskler!”

  • 14 april, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Ska vi ta detta ett varv till då? Jag får emellanåt denna kommentar och den gör mig alltid lika förbryllad. Ledsen eller arg gör den inte mig längre, det var många år sen jag brydde mig på det sättet, men förbryllad.

Det är inte snyggt med muskler på kvinnor!

Du var finare innan, när du hade lite rundare former!

Jag tycker inte tjejer ska ha synliga muskler.

Okej, intresseklubben antecknar frenetiskt. Har jag frågat om din åsikt? Har jag bett dig bedöma min kropp? Har jag gett dig tillåtelse att studera och sen värdera hur jag ser ut?

Det gäller väl samma regler för alla? Vi säger inte "vad tjock du har blivit!", "Oj vad det hänger på dina armar", "vilken platt rumpa du har!" eller "himmel vilken stor näsa du har!". Varför har vi då rätt att säga "Men oj vad smal du är!" eller "Usch vad okvinnlig du är!". Det är ju inte särskilt trevlig nåt av det, och varför vill man vara otrevlig?

Vad innebär det att vara kvinna? För mig är det att ha en slida istället för en penis, att ha bröst som det kommer mjölk ur när du fött barn, och att kunna bära ett barn invändigt under nio månader för att sedan föda ut det till mänskligheten. Ja jag uttrycker mig lite hårt och vulgärt just nu men vi måste liksom bryta ner detta. Att vara kvinna innebär inte att ha en särskild skostorlek, ögonfärg eller dialekt. Inte heller att springa milen på en viss tid, ha en viss favoritfärg eller jobba med ett särkilt yrke. Hur kan det då innebära att ha en särskild specifik mängd muskler?! Och vem bestämmer detta? Var går gränsen? Pratar vi om en viss procent av kroppsvikten, eller är det mer så att du inte får ta mer än ett visst antal kilo i bänkpress för att få kalla dig kvinna?

Jag är fruktansvärt trött på dessa kommentarer, både till tjocka, smala, vältränade och otränade, korta, breda, långa och sneda personer. Det påverkar inte min vardag eller framtid om du inte gillar kvinnor med muskler. Särskilt inte när du är en för mig helt främmande person. Faktist inte ens om du är min mamma, partner eller bästa vän (fast ingen av dessa skulle säga sånt i mitt fall, men ni fattar!). Jag kommer inte träna annorlunda eller leva annorlunda för det. Så kommentaren är endast ett slöseri med ett av dina andetag och ett antal av dina ord. Kanske har du bara ett begränsat antal av dem i ditt liv? Använd då dem till något förnuftigare, det är mitt tips.

Ska vi säga så?

(Glöm inte klicka på hjärtat om ni gillar inlägget!)

PS. Kläderna på bilden kommer från min webbshop, älskar toppen, och de blanka tightsen

46
By Madeleine Rybeck, 14 april, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *