Back to home
in Livsinspiration

Intervju Seth Ronland- “Det finns inget substitut för fysisk aktivitet”

  • 14 april, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments
I veckans intervju får ni möta en av Sveriges mest erfarna personliga tränare. En otroligt kunnig och samtidigt ödmjuk man som jag verkligen ser upp till. Seth Ronland är förutom PT även utbildare, föreläsare och driver eget gym sen många år. Han har en helhetssyn på hälsa och träning som gör att alla känner sig inkluderade och sedda, sånt gillar jag och vill gärna dela med mig av här i bloggen! Jag hoppas och tror att ni kommer bli lika inspirerade som mig!
Seth hittar ni på Instagram samt på hans hemsida, ni kan även läsa mer om hans utbildningsföretag EBP både på Instagram och företagets hemsida.
Här kommer intervjun!
1. Hej Seth! Tack för att jag får intervjua dig. För de som inte känner till dig sen innan, berätta, vem är du?
Jag är en tränare ifrån Skåne som fått privilegiet att få arbeta med ett väldigt brett klientel sedan min start 2001. Eftersom jag var förhållandevis tidig som personlig tränare där jag bor så fick man ta vad som "kom in", det blev en tuff process initialt när jag insåg att min pt utbildning och kandidatexamen inom nutrition inte räckte för att täcka det breda behov som mitt klientel representerade. Jag utbildade mig till tränare för att träna folk för att bli starkare, snabbare och snyggare. Det var en annan verkligheten när jag började arbeta... Som tur är så fick jag ganska omgående samarbete med terapeuter som informerade mig om att jag behöver bli bättre på att hjälpa folk som hade andra mål än just de kosmetiska. Det har blivit många år av arbete och fortsatta studier, jag har haft tur att få utmärkelser såsom årets PT, årets förebild och andra företagsutmärkelser. Men gårdagen definierar inte vem man är idag så varje dag är det hårt arbete, dag ut dag in. Att hela tiden bli bättre är ett arbete som aldrig tar slut och man måste vara bekväm med att hela tiden stå på tå. Man kommer aldrig nå perfektion men att sträva dit är det jag försöker göra.

2. Utan att överdriva skulle jag säga att du är en av de allra mest och bredast utbildade vi har inom träning och hälsa i Sverige. Var kommer detta brinnande intresse för träning och kroppen ifrån?

Jag är en människa som älskar att hjälpa andra. Detta genom både praktiska och teoretiska delar som jag tror behöver sammanstråla för att få till en bra förändring. Hur mycket av varje verkar vara individuellt. Men mitt driv bakom alla studier handlar om hur jag kan bli bättre på att just hjälpa klienter att förändra något. Det handlar om allt ifrån kroppssammansättning till smärta. Det innebär att man tar sig an en stor uppgift som kräver väldigt mycket olika kompetens inom både träning, kost och beteendevetenskap. Jag började en gång i tiden med en bachelor i food & nutrition science därefter har det blivit en mängd andra utbildningar på vägen och det är en pågående process.

3. Jag har själv gått flera utbildningar hos dig, bl a 3D-funktion och TRX-träning. Det jag tycker utmärker din filosofi är att du ser på träning som en helhet, att allt liksom hör ihop och att det ena inte kan fungera utan det andra. Kan du utveckla detta lite?

Det stämmer, med helhet så menar jag framförallt att träning, kost och beteende lever i symbios. Exakt hur träningen kan se ut för en individ kan verkligen vara olika. Jag var förmodligen tidig i Sverige med att förespråka lite mer integrerade rörelser istället för isolerade. Det innebär att många såg / ser mig som en person som endast genomför integrerade, helkropps, komplexa rörelser vilket är en felaktig bild av hur jag bedriver min träning. Jag förespråkar funktionell träning vilket idag är ett ord som man har svårt att stå för eftersom det förekommer mycket missförstående runt denna term. För mig är funktionell träning direkt kopplat till klientens RESULTAT. Vissa resultat man söker blir bäst med mer isolerad träning medans andra resultat blir bättre med helkropps träning. Det måste vara resultatet som styr vilken form vi använder oss av. Det blir lätt dogmatiskt med olika träningsmetoder, men givetvis har vi alla en bias - en träningsform vi själva har positiva upplevelser ifrån och som vi anser fördelaktig. Jag tycker det är viktigt att vi har så lite emotionella kopplingar som möjligt till "träningsformer".

4. För någon som börjar träna då, och som har målet att komma i form, slippa ha ont här och där (som ju många har idag) och må bättre, var börjar man?

Många är bra på att sätta igång något men det verkar som att färre är bra på att bibehålla det. Jag tror det är viktigt med en planering och specifika målsättningar, detta bör också vara inom tidsbestämda ramar. Om någon vill komma i form så är det till att börja med en vag beskrivning som kan betyda väldigt olika saker. Det blir således viktigt att specificera vad i form egentligen betyder för personen. Det borde innebära en känsla och kanske siffror, känslor är ju svårare att beskriva för många och det finns underlag för att säga att en som kan beskriva "känslan" bäst är den som har bäst utsikter att nå sitt mål. Det kan således vara viktigt att verkligen fundera och skriva ned vad det är man söker med mer än två ord. Man kanske också ska tänka på i vilken specifik situation man vill att denna känsla ska infinna sig i.
Sedan måste man ha en planering som är realistisk, de flesta av oss har begränsat med tid för oss själva och denna behöver man ju använda på bästa sätt för att nå sitt mål. Återigen måste man kunna beskriva vad tillfället för fysisk aktivitet ska uppnå, om det exempelvis är styrka så är ju också styrka en väldigt vag term som också måste specificeras vidare. Exempelvis jag vill vara stark i benen. Nästa steg i planeringen är ju att skriva ned vilka mätmetoder man ska använda, det vill säga vilka övningar ska jag vara stark i, eller i vilka situationer i livet vill jag känna mig stark i. Så efter detta arbetet är över har man en konkret bild över vad som kommer föra oss närmare målet, vilket i sig själv sannolikt stärker motivationen för att bedriva fysisk aktivitet. Oavsett om man gillar mätningar eller inte så är det ändå naturligt att vi "känner efter" om det känns som vi ville.
Nästa problem blir ju om någon nu når sina mål så behöver man hitta nya målsättningar. Hur "allvarliga" målsättningarna är beror helt på individen, men de finns med i helhetsbilden. För min egen del har jag ett stort överhängande mål och det är att "må bra" ett väldigt vagt mål. Detta har jag sedan delat upp i subkategorier såsom kosmetik (kroppsfett, muskelmassa), mental hälsa (träning som påverkar serotonin och dopamin) och inte minst social hälsa (träna på ett ställe med folk jag vil umgås med). I detta finns det också lite olika prestationsgrejer som jag tycker är kul att sikta på under korta perioder och det kan vara allt ifrån att klara många dips eller att hoppa högt, så dessa väldigt konkreta saker varierar ofta men det finns ofta något med. De flesta av oss mår bra av att vara aktiv, och det är upp till oss att underhålla motivationen med olika medel över vår livstid eftersom det inte finns några substitut för fysisk aktivitet.

5. Om du måste välja, vad är viktigast för vår hälsa, styrka eller kondition? Eller nåt helt annat?
Det var en tuff fråga, då det inte finns några starka belägg för att bedriva EN träningsform för hälsa. Hälsa är ju ett samspel av fysisk, social och mental hälsa. Så jag får välja utifrån mig själv och då väljer jag styrketräning. Vi hoppas att ingen människa måste välja.


6. Många som tränat ett tag dras med jämna mellanrum med skador och skavanker. Ont i ett knä, värk i ryggen, inflammation i nån hälsena osv. Går det att peka på vad man gör för fel när man ständigt blir skadad gång på gång? Finns det några generella råd att ge?
Det kan absolut finnas anledningar till att dessa problem uppstår. Det vi har lite underlag för att hävda är en snabbt ökande träningsfrekvens. Det ska dock nämnas att definitionen på "snabbt ökande" inte är en siffra utan handlar om en individs toleransnivå. Hur toleransnivån ser ut är det flera faktorer som kan påverka tror jag, kost, sömn, historia av ackumulerad träning, hormonella variationer, ålder och inte minst mentalitet. Det innebär att det sannolikt är ett komplext samband mellan flera faktorer som det idag inte finns något enkelt sätt att mäta på. Därför är det lämpligt att varje person antingen gör en gradvis exponering av aktiviteten eller söker någon som kan programmera och samtidigt har förståelse för de komplexa sambanden. I många fall tror jag en liten utbildningen i just detta skulle hjälpa, men det har vi inga starka underlag för att hävda idag utan det är min åsikt.
7. Om vi tittar på vad vi vet om träning idag jämfört med för 15 år sen så har det hänt en hel del. Vad skulle du säga är mest spännande i den nyaste forskningen kring just effektiv och hållbar träning?
Mest spännande måste enligt mig vara VR (virtual reality) såklart, hur det kan påverka både rehab och prestation. Det är något jag försöker följa men inget jag har möjligheten att praktisera. När det gäller "effektivt" så vet vi att insatsen är direkt i linje med resultaten. Det innebär att folk borde träna hårdare om man tänker på effektivitet, men detta är också kortsiktigt tänkande. Jag misstänker att det vi vet för lite om är fortfarande de kognitiva delarna av fysisk aktivitet, det försöker jag hålla mig ständigt uppdaterad på för att bli en bättre praktiker. Detta är ju direkt kopplat till hållbarhet. Nya träningskoncept som kommer fram kan alltid vara positivt för någon som kanske hittar "sin" träningsform men det är inte direkt någon uppseendeväckande för träningsresultaten snarare "vad kreativt någon har tänkt". Förutom detta så är det givetvis extremt intressant att få en klarare bild av smärta eftersom det är ett stort problem i många I-länder och det är inte tyvärr inte ovanligt det hamnar hos den personliga tränare.

8. Du har jobbat som tränare och utbildare i många år, de sista åren med en ny egen utbildningsverksamhet, Evidensbaserad praktik. Kan du berätta med några ord vad målet är med dessa utbildningar? Vad tillför de för kunskap och filosofi som skiljer sig från andra utbildningar?
Målet med Evidensbaseradpraktik är att öka alla deltagares kompetens inom just evidensbaseradpraktik. Det är ett förfarande och arbetssätt som framförallt gör att man väljer bättre lämpade interventioner utifrån sin klient / patient. Genom den kunskap man ådrar sig lär man sig tänka kritiskt runt hur man själv arbetar. Kritiskt är ofta ett ord som förknippas med negativt, vilket är ett missförstånd. Att tänka kritiskt är det enda sättet att kontinuerligt reflektera och bli bättre. Förutom kritiskt tänkande bildar man sig en tydligare förståelse för olika typer av problem som vi möts av både skador, kronisk värk och prestationsproblem. Ett exempel är ländryggsproblematik som har en hög prevalens i Sverige.
På vår utbildning får man lära sig alla faktorer som kan påverka problemet och vara vidmakthållande faktorer och hur vi kan modifiera dessa. Detta innebär att de flesta av oss behöver en uppdatering eftersom de modellerna som lade grund får våra interventioner (bålstyrka, sneda bäcken etc.) inte har evidensbaserade grunder. Jag tror att vi alla vill förstå problem på rätt sätt istället för att försöka hitta lösningar på saker som inte är verklighet. Att vara EBP praktiker karaktäriseras av kritisk tänkande och "high value care", dvs att klienten / patienten alltid får den bästa interventionen baserat på vetenskap och individualitet. Det är ett stort ansvar som jag hoppas fler praktiker vill vara en del av för enligt mig är det givetvis det bästa för våra klienter. Det är också dit jag ser framtiden tar oss, med detta informationssamhälle vi lever i är det lätt att kvacksalveri och försäljning av icke verksamma substanser och metoder ökar och det är inte lätt att vara lekman i det flödet. Våra kunder / patienter ska få det bästa vi kan erbjuda utifrån en samlad vetenskaplig konsensus gällande fysisk aktivitet, rehab, behandling och kost.
9. De allra flesta som läser min blogg är kvinnor i åldern 30-45 år. Många av dem har ett eller flera barn. De flesta är aktiva och intresserade av träning och hälsa, såklart. Har du några specifika råd till denna målgrupp, hur ska de träna och leva för att vara så friska och starka som möjligt? Finns det i din mening särskilda saker att tänka på för tränande kvinnor jämfört med män?
När det gäller övningar, reps, set och uthållighetsfaktorer så är jag generellt tveksam att det ska behöva vara annorlunda. Ett knäböj är exempelvis bra för alla, sedan hur det ser ut rent teknikmässigt kan ju skilja sig mellan individer. Kvinnor har som alla vet ett bäckenben som är bredare än en mans, vilket kan medföra en viss teknisk skillnad men det är inget som är övergripande svårt att förstå och applicera. Däremot kan det vara lämpligt att styra träningsformer och intensitet efter kvinnans cykel, här är det ju samma generella för alla kvinnor men det kan nog förekomma variationer i det också. Jag tror också att det kan finnas biologiska skillnader på "må bra" för kvinnor och män.
Inom stressforskningen finns det antydan på att kvinnor generellt kan vara känsligare än män vilket också stämmer med bördan av kronisk smärta och andra syndrom där kvinnor presenterar högst börda. Baserat på min förståelse och tolkning av forskningen runt detta idag tror jag att välmående mentalt & socialt är viktigare att "prioritera" för en kvinna än en man. Detta betyder inte att en man inte ska prioritera det, men det krävs enligt min åsikt mer kartläggning av hur en kvinnlig klient skapar social och mentalt välmående än en man. Exakt hur detta förfarande ska se ut är jag inte säker på och har ingen plan för, som jag kan presentera här. Jag har åsikter och teorier men de håller jag för mig själv tillsvidare.

10. Till sist. Om du bara fick göra en övning resten av ditt liv, vilken skulle du välja då?
EN övning! Det låter svårt. Jag är precis som alla andra, det jag är bra på gör jag gärna ofta så då får det bli DIPS!
7
By Madeleine Rybeck, 14 april, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *