Bålträning,  Filmade träningspass,  Kvinnohälsa,  Mammaträning

Korrekt aktivering av de inre magmusklerna

På förekommen anledning lägger jag upp den här filmen igen, med hur bålen jobbar vid korrekt aktivering av de inre magmusklerna. Många har hört att de ska pressa ner svanken men det är faktiskt helt fel, de inre magmusklerna kan inte ändra ryggradens position, de fäster helt enkelt inte på ett sånt sätt att de kan platta ut svanken. Plattar ut svanken gör istället de raka yttre magmusklerna, det sk sexpacket.

Många kvinnor kämpar med ryggsmärta och svag bål efter graviditet men för att kunna stärka rätt muskler behöver vi såklart ha rätt teknik, annars tränar vi nåt helt annat än vi tror oss träna. En del säger ”det finns olika skolor och teorier” men nej. Det finns bara rätt och fel här. Det har dissekerats mängder av kroppar genom åren, vi vet exakt hur olika muskler fäster och jobbar.

-Behåll svanken neutral
-Andas ut all luft
-Knip med bäckenbotten (även ni män!)
-Krama alla muskler mot mitten, sidorna mot varandra, naveln bakåt, ländryggen framåt. Tänk dig som ett brett bälte som drogs åt runt hela bålen.
-Slappna av i skinkorna

Vill du hjälpa fler att hitta rätt teknik? Dela gärna filmen eller tipsa dina vänner i en kommentar. Så bygger vi tillsammans ännu fler starka kvinnor!

 

15

2 kommentarer

 • Christofer

  Intressant men vart har du dina referenser? Känns ju inte helt övertygande, jag har jobbat heltid som pt i snart 10 år och det är väldigt mycket brosience och olika teorier i olika böker och tidningar men forskningen vad jag hittar på pubmed visar inga starka evidens för några av dessa påståenden, skicka gärna några länkar på studier som påvisar dina påstånden. MVH CA

  • Madeleine Rybeck

   Att du har jobbat som PT i 10 år säger inte så mycket tyvärr, vad har du för utbildning? Jag har en kandidatexamen i idrottsvetenskap från Göteborgs universitet, där läste vi massor av anatomi. Jag har även gått en utbildning under sex månader hos en sjukgymnast. Dessutom är jag utbildad massör, även där en hel del anatomi. De inre magmusklerna fäster inte så att de kan påverka ryggradens position, det vet du väl? En muskel kan bara göra en rörelse, det är att kontrahera sig. Detta vet du väl också? Transversus fäster i sidled runt bålen dvs när den kontraherar sig så dras bålen ihop mot mitten. Rectus fäster i bäckenet och revbenen, när den kontraheras så rätas ryggen ut, antingen genom att du drar in svansen mellan benen eller böjer på överkroppen dvs sjunker ihop framåt.

   Hur menar du att forskningen inte visar några evidens för detta? Har du läst anantomi alls? Du behöver inga studier, öppna en anatomibok och titta hur bålens olika muskler fäster! Jag blir så himla arg på “experter” som kräver källor på självklarheter, detta är inget nytt, man har ju skurit upp hundratals lik genom åren och tittat på hur musklerna fäster. Det är inga nya studier, detta är kunskap som alla kan typ googla sig till, men folk som inte är pålästa, som du tyvärr verkar tillhöra, för vidare massa gamla myter. Det är som att säga “har du källor på att biceps fäster under armbågen? Jag har inte hittat något evidens för detta”. Ordbajs.

   Detta som jag säger är inget nytt, det är vad som lärs ut på alla mammamageutbildningar, sjukgymnastutbildningar och andra seriösa utbildningar.

   Jag har spelat in en film om detta där jag förklarar, om du VERKLIGEN är intresserad. Men du ville kanske bara leka besserwisser? Här är den: https://www.youtube.com/watch?v=709X_F9Cz8c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *