Debattinlägg

Abortförbud ger inte färre aborter! Om kvinnohat på en ny nivå.

Sociala medier har vibrerat av ilska de sista dagarna, sedan Alabama röstade igenom ett abortförbud som innebär att kvinnor förbjuds att göra abort om det inte finns risk för hennes liv, även i de fall hon utsatts för en våldtäkt eller incest. Beslutet ligger ju inte hos oss och vi kan tyvärr inte påverka det men det hjälper liksom inte, vi är många som ändå känner ett starkt behov av att skrika ut vår ilska och markera att detta inte är okej nånstans. I en värld som sägs arbeta för ökad jämlikhet finns det alltså fortfarande i ett av världens mäktigaste länder människor som menar att det är rätt att begränsa kvinnors frihet och styra deras beslut. Och värre kommer det nog bli, om jag förstått det rätt kommer nu detta tas upp till högsta domstolen i flera delstater och risken finns alltså att förbudet sprider sig till fler delar. Idag, år 2019, i vår moderna tid?! Jag tror hela tiden att jag ska vakna upp och inse att detta bara var en sån där orimlig dröm men nej, det verkar inte så.

Det finns två faktorer i detta som jag vill ta upp. Som är viktiga att ta med i diskussionen när vi pratar om abort och kvinnors värde.

  1. Abortförbud leder inte till färre aborter. Nix. Historiskt sett har vi inte sett att det utförs färre aborter när det förbjuds, istället ökar antalet illegala aborter lavinartat. Kvinnor söker sig till icke utbildade aktörer, aborter utförs i smutsiga lokaler med bristande hygien och av människor som inte har tillräcklig kunskap, detta ökar risken för permanenta skador för kvinnan, ökat lidande och även i många fall till att kvinnan inte överlever ingreppet. Kvinnor tvingas riskera sitt liv för att få göra den abort de beslutat sig för är det bästa i den givna situation de befinner sig i. Det är fullständigt horribelt att behöva göra det valet men det är ju inget val. Hon känner sig tvingad eftersom att föda barnet i hennes fall inte är aktuellt. Om målet är att rädda fler foster till ett liv har beslutsfattarna alltså ändå misslyckats.
  2. När vi säger att ett litet foster som inte har varken känslor, logiskt tänkande eller några tankar är värt mer än en levande, medveten och full kapabel kvinna, vad säger det om nivån av  kvinnohat och förminskningen av kvinnan som levande varelse? Vi är alltså egentligen, om vi ska hårdra det, mindre värda än en liten spermie och lite kladd? Är ni för helvete på riktigt?! Jag fattar att ett foster kan bli ett barn, jag har själv två stycken och vet vilken obegränsad kärlek det är, men ett barn blir det inte på en gång när spermie och ägg möts. I så fall är egentligen varje utlösning en synd, och det finns förvisso religioner som ser det så, men de flesta av oss fattar att det finns en gräns när det blir en människa. Och att en människa som själv redan lever själv ska få fatta beslutet om hon ska bära, föda och uppfostra ett barn med allt vad det innebär, det borde väl te sig som ganska självklart? Men nej, fostret värderas högre än kvinnan. Obegripligt.

Jag vill också säga nåt om barnets rätt i detta. Ett barn har rätt att födas till ett liv med kärlek, trygghet och omsorg. Där det är önskat, älskat och tas om hand av människor som verkligen längtat efter det och vill ha det. Jag har svårt att tro att det är fallet om kvinnan blivit våldtagen, utsatt för incest eller faktiskt också kanske gått på krogen, träffat en snubbe och blivit gravid. Eller vet ni, håll i er nu, även om ett par, som kanske är både gifta, förlovade eller sambos sen länge, ändå bestämmer sig för att nu inte är rätt läge att skaffa barn utifrån deras livssituation, då ska det inte heller födas. VILL inte kvinnan ha barnet så ska det inte födas! Jag tycker det är solklart även för barnets rättigheter, det ska bara födas till ett värdigt och kärleksfullt liv. Så många orsaker kan leda till ett beslut som detta, ekonomisk otrygghet, social otrygghet, egna problem, omognad inför detta stora ansvar, ingen önskan om att bli mamma, osv osv.

Väldigt få kvinnor använder abort som preventivmetod, vilket dessa kostymklädda snubbar tycks ha bestämt sig för att de gör, det är förmodligen en otroligt tuff psykisk process att genomgå detta! Och ja, även om man gör det, gör abort för att man inte orkade skydda sig, så ska man ha den rätten. För det är min kropp, mitt liv, mitt val. Och ingen annan ska tala om för mig vad jag får eller inte får göra med min kropp. Punkt slut.

16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *