Back to home
in Kost och recept, Livet

Ett beslut för min hälsa

 • 8 juni, 2019
 • By Madeleine Rybeck
 • 2 Comments
Ett beslut för min hälsa

Den sista tiden har jag blivit påmind gång på gång om hur förgängligt livet är. Hur fort allt kan förändras och hur kort tid vi faktiskt har på denna planet. Det kommer en dag, inte bara då du inte finns längre utan då ingen ens minns eller bryr sig om att du nånsin funnits. Den tanken ger mig sån otrolig panik och jag som har sån dödsångest kan emellanåt knappt andas.

Jag tycker att jag lever ganska hälsosamt, jag rör på mig nästan varje dag, äter bra och dricker sparsamt med alkohol. Sen ett par år har jag nästan bannlyst stress i mitt liv och även om jag vissa dagar fortfarande har det ganska hektiskt så skulle jag ändå säga att stressen numera knappast är en riskfaktor för min hälsa. Men det finns en sak som jag verkligen skulle kunna förbättra och det är mina godisvanor. Jag älskar godis/kakor/glass och äter nog det iaf tre gånger i veckan. Det är faktiskt onödigt mycket! Det finns så mycket gott att äta som inte innehåller raffinerat, vitt, näringslöst socker! Bär, frukt, dadelbollar, nötkakor osv. Därför har jag det senaste övervägt att helt plocka bort detta vita socker i form av godis och kakor. Jag har inte helt landat i beslutet men ja, nu när jag skriver ut det officiellt så känns det som ett beslut. Jag tror verkligen inte att vi ska utmana de där förbaskade cancercellerna mer än vi absolut måste med besprutningar, luftföroreningar och annat, det jag kan påverka vill jag påverka!

 

Ska jag vara ärlig så känns det inte som en så himla stor uppoffring, sen jag tog bort mjölkprodukter kan jag inte äta de flesta chokladsorter ändå och då återstår mest såna där slibbiga färgbomber, de gillar jag inte ens egentligen men som många andra äter jag när det finns och typ i brist på annat. Det är väl mest själva beslutet som tar emot lite innan det är fattat, som ofta när vi ska förändra något.  Jag får helt enkelt baka egna chokladgrejer utan socker och mjölk framöver, det kommer bli minst lika bra!

17
By Madeleine Rybeck, 8 juni, 2019
 • 2
2 Comments
 • Petra
  9 juni, 2019

  Hej Madde !

  Satt å kollade på allt möjligt i datorn denna regniga Söndag, fick upp din blogg å läste “Beslut om min hälsa”.Blir lite provocerad när du skriver om socker och cancerceller. Vad jag vet finns det ingen “riktig” forskning som styrker att socker matar cancerceller eller orsakar cancer. Socker i stora mängder vet vi alla att det inte är bra för kroppen i allmänhet. Det mest farliga är väl dock övervikt?

  När jag drabbades av Cancer snurrade allt å jag funderade på varför, varför, varför. Men att cancern berodde på det sockret som jag ätit/äter vill jag med bestämdhet neka till. Jag vet att kroppen mår bra av träning sömn samt varierad kost mm.
  Jag tänker på de som är anhöriga samt de som är sjuka i cancer och verkligen mår väl av att få en godisbit i munnen eller äta en kall god glass när livet är i kaos samt dricka ett glas bubbel med en chokladbit till.
  Vi alla som är drabbade undrar ju varför, men det finns sällan något svar.
  Förstår ditt beslut i att sluta äta socker och det får du gärna ta samt skriva om men att nämna just cancerceller samtidigt gör mej lite ledsen.
  För övrigt kommer du alltid vara en av de personer som gett mej en grym puff i träningen för där är du proffs. Tack Kram Petra.

  • Madeleine Rybeck
   9 juni, 2019

   En bekant till mig gick bort igår i aggressiv äggstockscancer efter bara drygt en månads sjukdom. Hon blev 37 år gammal och efterlämnar två små barn. Jag kommer göra allt jag kan för att överleva. Socker kan absolut öka risken för vissa cancertyper och även om jag inte äter absurda mängder så finns det inte heller något jag missar om jag tar bort det. Mina beslut är kanske inte 100% vetenskapligt grundade just nu utan jag går på känslan att vilja göra ALLT. Jag tänker inte ursäkta mig för det utan jag tror att du förstår min känsla i den här extremt sorliga situationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *