Back to home
in Livet, Okategoriserade, Semester 2019

Gotland & Fårö- historiens vingslag

  • 15 juli, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Vi rullar vidare på vår roadtrip och lämnar idag Gotland som vi spenderat de senaste fyra dagarna på. Sist jag var på Gotland var jag 10 år gammal så det var verkligen ett tag sen och jag hade längtat så mycket hit! Det är nåt speciellt att få visa sina barn sånt som man själv upplevt och gjort när man var barn.

Första dagen var resdag, vi åkte från Öland på morgonen och var framme vid den stuga vi hyrt vid 14-tiden. Packade upp och åt ett snabbt mellanmål innan vi drog iväg med bilen på lite sightseeing. Hittade lite ruakar och massor av magiskt vacker natur. Det känns som jag använder ordet magiskt väldigt ofta i dessa semesterinlägg men alltså naturen i Sverige är fantastisk! Så varierande och karaktäristisk, det är ett sånt nöje att få åka runt och se allt i lugnt tempo.

Elsa var imponerad av de enorma stenarna!

Vi hittade en mysig hamn också, undrar hur många hamnar vi passerat denna resa? 

Lördagen började jag med en löptur, det är för mig bästa sättet att lära känna en ny plats. Grusväg, stig och några attacker av måsar fick jag uppleva, tänk att jag alltid lyckas springa precis där de har sina bon... obehagligt! Förövrigt otroligt vacker natur och det är verkligen något särskilt med att springa vid havet.

    

Efter frukost åkte vi iväg mot Visby för ett besök innanför ringmuren. Kullersten, slingriga gränder, upp och ner och så otroligt mycket historia! Tänk ändå så länge sen allt detta byggdes, det där med tid är en konstig grej som aldrig riktigt går att greppa. Elsa hade tjatat om Gute glass i flera dagar så vi var nöjda när vi hittade Gute glassens eget café där vi fick njuta av varsin ekologisk glass. Det är skillnad på glass och glass, så är det faktiskt. Äkta vara ska det va'!

Alla dessa gamla byggnader, så vackra!      

Vi gick runt i flera timmar och bara tittade på allt, jag ville inte missa nåt!

Den glassen gick inte av för hackor!

Efter glass och lång promenad åkte vi vidare till Pannkaksträdet, och jag har nog aldrig sett nåt liknande! Ett stort fält med massor av klätterställningar, rutschkanor, beachvolleyplaner, hängmattor, stora däck att klättra på, ett stort schackspel, sandlådor och massa mer. Vi köpte en picknickkorg där det fanns pannkakssmet (lyckan är gluten- och mjölkfria pannkakor!), sylt, grädde, marshmallows och ett stekjärn för att själv kunna steka sina pannkakor över öppen eld. Hela familjen älskade detta ställe! Jag gräddade pannkakor i nästan en timme nonstop medan barnen lekte, sen åt vi, lekte ännu mer, grillade marshmallows och lekte lite till. Utan tvekan det bästa på hela semestern hittills och jag rekommenderar verkligen ett besök här för alla som är på Gotland med barn!  

Efter detta äventyr var vi ganska trötta och vi diskuterade fram och tillbaka om huruvida vi skulle åka till Lummelundagrottan som vi planerat eller strunta i det. Till slut bestämde vi oss för att åka dit, jag minns att jag själv tyckte den var så häftig när jag var liten så jag ville gärna visa den för Elsa. Det var ändå värt det, den är ju himla fin! Lilla tjejen var dock inte så nöjd över att inte få springa fritt där inne så hon skrek i princip oavbrutet i en halvtimme, men jaja, man kan inte få allt. Livet med barn liksom!

Tänk vilken konst naturen kan skapa. Återigen, magiskt! 

 

Efter detta var vi alla ganska trötta och nöjda så det var skönt med en lugn kväll hemma i stugan och lite lördagsgodis framför en film. Vi har ingen TV i stugan men en liten DVD-spelare som barnen haft och kollat film på i bilen. Den fungerade utmärkt för lite kvällsmys!

Söndag morgon började med löpning igen, en lite längre tur på strax över 13 km. Inga måsar idag, bara hav, skog och den starka frihetskänsla som gör att jag älskar löpningen så mycket! Jag har sprungit nästan varje dag denna resa och kroppen känns fortfarande stark och pigg, fascinerande vad den orkar med om man ger den bra mat, sömn och återhämtning. 

Pigga ben trots många mil den sista veckan 

Havet, I love you! 

Efter frukost åkte vi mot Fåröfärjan för ett par timmars sightseeing, vi hade blivit varnade för lång väntetid vid båten men vi var på plats redan innan klockan nio och kunde rulla på båten direkt. Vilket flyt! Fårö var ju om möjligt ännu häftigare än Gotland, flera stora raukområden och vi besökte både Langhammars och Digerhuvudet, överväldigande med alla dessa stenar och formationer. Nästan som en film, det kändes liksom inte verkligt!

Naturen här, magisk!   

Min snygging som tålmodigt väntar medan jag fotar och rutinerat fotar mig på alla möjliga och omöjliga ställen <3 

 

Gör en Titanic!

Jag har blivit lite besatt av alla dessa gamla kvarnar som finns både här och på Öland, så fina!

Digerhuvudet, överväldigande

Langhammars, ännu mer spektakulärt!

 

Tillbaka på Gotland letade vi efter nånstans att äta lunch, klockan närmade sig 14. Vi hade blivit tipsade om Bungenäs och de skulle tydligen ha en bra restaurang. Efter att ha parkerat bilen en bit ifrån gick vi genom skogen och längs vattnet tills vi äntligen kom fram, ännu ett minnesvärt besök på speciell plats. God mat (men som vanligt för lite för mig som alltid är hungrig!), vacker utsikt och en härlig uteservering. Dessutom fick jag semesterns första aperol spritz och just där i solen kändes livet ganska härligt!

Prata inte om min frisyr efter fyra timmars på ett blåsigt Fårö, haha! 

Vi avslutade dagen med att äntligen få bada lite! Vädret har varit helt okej hela veckan men ingen direkt värme, många dagar har det varit sol på morgonen och sen molnat på efter frukost men igår söndag kändes det äntligen nog varmt i luften för ett bad. Stora tjejen hittade direkt en kompis att leka med, lillan sov en timme i skuggan och jag och David hann slappa lite på en filt. Lagom avslutning på ytterligare en fullspäckad dag.

Idag måndag reser vi vidare mot vår nästa och sista destination, Örebro. Hörs mer snart gänget!

Badjävlar på språng

 

4
By Madeleine Rybeck, 15 juli, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *