Back to home
in Lifedesign, Livet, Livsinspiration

Tre månader för mig, därför kör jag lite till

 • 1 december, 2019
 • By Madeleine Rybeck
 • 2 Comments
Tre månader för mig, därför kör jag lite till

Idag skulle jag egentligen vara klar med min höstutmaning Tre månader för mig. (Om du missat vad den handlar om kan du klicka på namnet och läsa mer). De sista två veckorna blev dock inte alls som jag hade tänkt mig, jag var inställd på att verkligen köra hårt in i mål, det vill man ju, men blev istället sjuk och vilade nästan hela förra veckan. Denna vecka har jag tränat men ändå på sparlåga för att känna in att kroppen verkligen är frisk, så på så sätt tappade jag faktiskt nästan två veckor. Jag har funderat och bestämt mig för att jag därför kommer förlänga utmaningen två veckor. Om två veckor fyller jag dessutom år så det blir perfekt tajming att satsa hårt fram tills dess och sen bryta av med födelsedag och sen kommer ju julen då vi ska vara bortresta och då vill jag gärna vill kunna träna lite friare.

Därför, vi kör två veckor till!

Men hur har det gått hittills då? 

Jag tycker ändå det är på sin plats med en lägesuppdatering, det var ju en månad sen jag uppdaterade er om detta sist. Utmaningen består som ni vet av tre delar, kosten, träningen och den inre hälsan. Varje del har sedan flera delmål och olika bitar jag jobbar emot.

Träningen

 • 5 mil löpning i veckan varav ett intervallpass och ett långpass, resten distanspass. Detta har varit otroligt svårt eftersom jag haft en sån dipp i motivationen just för löpning. Innan jag blev sjuk hamnade jag nog mest på 4 mil i veckan men detta är ett mål jag kommer jobba hårt med de sista två veckorna.
 • 2-3 styrkepass i veckan, fokus på ben, bål, rumpa och hållning. Fokus ligger på samma områden som vanligt men jag vill alltså komma upp i tre pass vissa veckor, sista året har jag legat på max två styrkepass i veckan. Detta har gått hur bra som helst! Jag har kört minst tre, ofta fyra styrkepass i veckan och motivationen till styrketräning är skyhög!
 • Rörlighet eller yoga varje morgon. Detta blir inte alltid pga att jag ibland är för trött och väljer att sova men det blir oftast 4-5 gånger i veckan. Jag vill ändå sträva efter att göra det varje morgon även om jag vet att det inte är realistiskt. Just nu ligger detta på ungefär tre gånger i veckan, det får gärna ligga på 3-4 de sista två veckorna. 

Konkret mål: Snabbare löpning, mjukare kropp, lite mer former kring rumpan och bålen.

Kosten

 • Bra mat söndag- fredag. Fredag från 15 (när jag slutar jobba) och lördag äter jag fritt dvs fikar, äter sötsaker, dricker ett glas vin. Resten av veckan går sånt bort. Detta funkar klockrent! De första två månaderna kämpade jag lite med detta, det var som att motivationen inte riktigt fanns där men sen bestämde jag mig för att det fick räcka med undanflykter och sen dess har det funkar väldigt bra och jag sköter maten utan undantag. 
 • Planerade mellanmål varje dag, fm, em och kväll. Dessa är i princip alltid samma pga att jag mår bra av rutiner. Japp inga problem!
 • Frukost, lunch och middag alltid lagad mat. Detta funkar 99 ggr av 100 i vanliga fall men ibland orkar jag inte pga att jag jobbat kväll och då kan det bli yoghurt typ till middag. Det är alltså INTE okej nu, jag står mig inte på det utan blir sötsugen och hungrig snabbt igen. Funkar fint! 
 • Inga mjölkprodukter. Detta har jag skött bra förutom att jag inte kunnat sluta med vanlig ost på mackan pga älskar ost! Igår kväll bestämde jag mig för att även osten ryker nu, det får bli vegansk ost framöver. Den är dels dyrare och dels sjukt äcklig men jag får bara vänja mig, så är det med det. Med den enorma skillnaden jag fått på hyn nästan helt utan mjölk (men ändå med ost) ser jag verkligen framemot att se vad som kan hända nu. Och veckor som denna, när jag slarvat (lite choklad, ost och några nötter med yoghurtöverdrag) och hyn är kaos igen, ja då blir jag verkligen påmind om hur illa det alltid var förr. Denna har funkar till 98 %, någon gång har det blivit lite getost och någon vanlig chokladbit har också slunkit ner. Ändå en stor förbättring!

Konkret mål: Bli av med de sista problemen med hyn. Gå ner 2-3 kg i vikt för en lättare känsla och ökad trivsel i kroppen.

Detta är bara en suddig mobilbild som jag tog här om dagen men den visar ändå att formen börjar ta sig, jättekul!

Mentala balansen

 • Stänga av telefonen senast kl 21 varje kväll, gärna tidigare. Detta gör stor skillnad för min känsla innan jag går och lägger mig. Jag hinner landa, duscha i lugn och ro, tvätta bort smink, pyssla med olika krämer (vilket jag tycker är väldigt rogivande), lägga fram kläder till nästa dag, kika över kalendern och se vad jag har planerat nästa dag, dricka te och prata med min man och ofta läsa en stund i sängen också. Älskar den rutinen! Ja detta funkar nästan alltid, dock att hinna läsa har varit svårt då jag vaknar så tidigt (oftast innan 04 oavsett när jag somnat) så jag har valt att istället gå och lägga mig direkt vid nio. 
 • Starta telefonen tidigast 06.30. Jag kliver oftast upp kl 6, kokar te, tar på mig mjuka kläder och gör mina morgonrutiner med att tända ljus, yoga eller stretcha, andas medvetet en stund och skriva lite i min bok (en slags livsbok med mål, planer, hur jag mår för dagen, vad jag vill fokusera på osv). Tidigare startade jag telefonen det första jag gjorde på morgonen men denna period får den vänta och det är ett otroligt skönt ställningstagande. Det finns helt enkelt andra saker som är viktigare! Detta har jag faktiskt börjat slarva lite med igen nu på slutet, ska skärpa till mig med det sista veckorna!
 • Undvika telefonen så gott det går kl 15-19. Detta är den tid jag har barnen hemma och den tiden vill jag vara närvarande med dem så mycket jag bara kan. När de gått och lagt sig uppdaterar jag ofta mina sociala medier men dessa timmar vill jag lägga bort den så mycket det bara går. Funkar till 90 %, ibland är det nåt jag vill kolla eller göra men då går jag alltid undan från dem. 
 • Jobba med min stressrutin dvs det jag gör när jag blir stressad, varje dag när jag jobbat klart eller när jag blir stressad på morgonen med barnen. För mig är det att skaka på axlarna några gånger, blunda och ta ett djupt andetag med magen. Detta grundar mig här och nu och jag påminns om att saker kan vänta, jag hinner det jag hinner, var sak har sin tid och att tid faktiskt bara är en konstruktion ändå, livet rullar på och vi kan liksom inte styra det. Nyttigt! Detta funkar i princip automatiskt nu, jag behöver inte ens tänka på det. Skönt!
 • Formulera en affirmation eller ett mål med varje dag. typ "idag är jag strukturerad" eller "idag står jag stark" eller "idag håller jag fast vids mina gränser" eller annat som passar dagens jobb och planer.Detta funkar de dagar jag yogar och sen skriver i min bok men inte de dagar jag istället morgontränar på gymet. Jag skulle absolut hinna göra det innan jag åkte till gymet så det får bli ett mål de sista två veckorna, att få ordning på det varje dag. 
 • Formulera en sak jag är tacksam för varje kväll. Detta borde vara enkelt, och det är det också, men vi är många som glömmer detta. Människor svälter ihjäl, lever i krig, under hot, fattigdom, misshandel och sexuellt våld. Barn far illa, är rädda och tvingas se så många fruktansvärda saker. Allt detta som jag INTE behöver uppleva är jag tacksam för och jag vill att den känslan ska bli ännu mer närvarande i mitt liv. Därav denna punkt. Detta har jag tappat! Tar tag i direkt idag och ska jobba hårt på att etablera den rutinen.

Konkret mål: Göra ännu mer medvetna val runt tiden på sociala medier och med telefonen, jag jobbar redan med detta mycket men nu vill jag ta det ett steg till. Hitta en stabil grund att stå på som gör att jag känner mig stark, trygg och självsäker i det jag gör, väljer bort och väljer till. Känna att min magkänsla får leda mig mer och att jag har tid och tålamod att faktiskt lyssna på min egen kropp och vad den behöver i olika situationer.

Sammanfattningsvis kan man väl ändå säga att det går ganska bra för mig? Jag känner mig iaf väldigt nöjd med mitt fokus denna höst och att jag både vågat och orkat Sapa nya rutiner, ta bort sånt som inte känns bra och lägga till sånt jag behöver för att mitt liv ska kännas så verkligt och meningsfullt som möjligt.

Nu kör vi två veckor till, fullt fokus!

15
By Madeleine Rybeck, 1 december, 2019
 • 2
2 Comments
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *