Kvinnohälsa,  Webkurser

3 månader för mig- så gick det för deltagarna!

Vårens omgång av 3 månader för mig är avslutad. Höstens grupp är redan nästan full men jag förstår att ni är nyfikna på hur det har gått för mina deltagare! Vi har ju fått följa Susanne under dessa månader och sett både bilder och hört henne berätta om vad som varit mest utmanande osv. med kursen. Såhär skriver hon om kursen och upplevelsen som helhet:

"Då var dessa 3 månader över!  Stundtals gick det väldigt fort och ibland kändes det segt. Det har vart 3 lärorika månader på många plan. Det främsta jag kommer att ta med mig är mellanmålen och mer kolhydrater samt ett obligatoriskt flåspass varje vecka. Jag kommer addera lite mer överkropp men mest troligt i kombination med tantgympa. Vi har kört på 2 tantpass i veckan senaste veckorna med ett stort fokus på överkropp och det har nog gett mig bra uthållig styrka i musklerna på just överkroppen. Jag upplever att det har vart svårt att bygga armar under dessa månader, men däremot tycker jag att formen på armarna är lite mer definierade nu än innan. Överlag har det vart färre styrkeövningar mot vad jag vanligtvis kört, men mer mage och flås på varje pass vilket vart lite ovanligt. 

Jag märker att konditionen och uthålligheten är mycket bättre men jag har tappat lite styrka under dessa tre månader. Det krävs tid för att bygga samtidigt som det är alldeles för lätt att tappa styrka om man inte håller i. Jag har ju 100% jobb och en familj så jag inser ju att jag inte hinner träna så mycket som jag skulle önska och får såklart prioritera min tid. Nu har jag inte haft så mycket val mer än att jag valt till ett extra pass varje vecka där jag kunnat träna lite vad jag själv vill. 
Det har inte vart svårt att genomföra mina pass, mer tvärt om. Det har legat 6 inbokade pass varje veckan men jag har snittat på 7 pass/veckan. Några veckor har jag även haft 8 pass. 
Som jag skrev tidigare har styrkan inte vart utmanande då jag kört på både tyngre och lagt ner mer tid innan dessa 3 månader. Det som vart utmanande har vart intervallerna såklart. Månad 1  och halva månad 2 körde jag intervaller på löpband, testade och testade men alltid var det något, håll, ont i ljumskar, vaderna eller fötterna. När det går emot så blir det inte roligt. Lyckades iof att springa 1 mil en gång.
Jag fick sedan hoppa på crosstrainerintervaller som verkligen gav resultat. Varje pass var så galet jobbigt, svetten rann och mjölksyran låg och lura men det gick, nästan varje gång. Jag har trots allt tyckt att det vart roligt, speciellt passen på 40 minuter som jag tycker är en helt perfekt tid för intervallträning. En dag i veckan är det skönt att köra slut på energin totalt, men på kort tid! Jag har enklare att hushålla på orken samtidigt som jag utmanar mig själv och öser på när det är för en kortare stund. Dessa kommer jag ta med mig framöver!
Kosten då!? Jag har alltid levt med en svullen och känslig mage. Både kört laktosfritt och glutenfritt i perioder. Den har aldrig vart riktigt nöjd men nu äntligen har det blivit bättre. Jag har haft några dagar då magen vart lite sämre, speciellt då ja ätit mycket laktos eller såklart de veckor då jag haft ägglossning/mens. 
Jag har i stort sett valt havregrynsgröt alla veckor då de funnits som ett alternativ och magen har mått väldigt bra av det, det kommer nog bli en standard framöver. 
Kan erkänna att det vart veckor då maten känts tråkig. Älskar att laga mat men det har inte vart lika roligt under denna period. 
Kör sällan efter recept, eller jag plockar lite från olika recept och kombinerar ihop något själv. Det har vart väldigt få sådana tillfällen. På lördagar har barnen och min sambo fått välja vad de velat äta då mitt kostschema styrt övriga 6 dagar på veckan. Risken nu är att jag går banans i köket .
Godis och sötsaker har aldrig vart en last för mig och jag har klarat mina styrda dagar bra, även den fria lördagen. Då har jag istället valt en efterrätt, ofta i samband med att vi haft gäster eller vart bortbjudna. 
Sen har det vart dagar då kostschemat inte kunnat hållas fullt ut. Röda dagar mitt i veckan men inbokade aktiviteter, då vi vart bortbjudna, konferenser, spontana luncher vid grillplatsen och mycket mer. Nu är det lite annorlunda då jag ska äta strikt, i längden är det inte hållbart att få ångest över sånt. Händer det sällan så får det vara väl, det skadar knappast resultaten på sikt. 
Jag är nöjd med min prestation! Jag har kämpat hårt med tidiga mornar på gymmet och genomfört det där passet jag annars kanske skulle struntat i. Jag är en tävlingsmänniska och att se ett rött pass (ej genomfört) är att förlora. Det finns 1 pass jag inte genomfört alls. Då var vi i Stockholm och det var i mitten av dessa 3 månader. Men så stark jag var när jag fått vila ett par dagar, det är såå viktigt att inte glömma bort. Jag har istället flyttat pass eller tryckt in 2 pass på en dag för att inte gå miste om något pass under veckan. 2 pass har jag avbrutit, ena för att jag helt enkelt gick in för hårt i intervallerna och inte orka hela vägen. Den andra då solen stod rakt i ögonen på mig, värmen olidlig (precis innanför ett fönster, som i ett växthus) men då bytte jag bort intervallerna till ett team-pass och gav järnet då istället. 
Tack för denna möjlighet Madde!"
Mina tankar kring Susannes resa är att hon sen innan tränat tung styrka, i princip uteslutande. När man då lägger på konditionsträning så blir kroppen lite mer slimmad, vilket kan kännas ovant. Jag tycker armarna ser superfina ut men tre månader är kort tid för en kvinna för att bygga muskler, vi har alla hormoner emot oss och med samma träning ett år kommer hon se stor skillnad. Lite har hon tappat kring höfter och rumpa men jag tror snarare detta är fett än muskler då hon tränat på med tung styrka för benen ett pass i veckan och därmed bör bibehålla väldigt bra. Jag vet dock att ben och rumpa är favoriter hos henne och hon är van att träna dem massor, och såklart inte vill tappa något där... haha!
Jag är mest glad att kunna hjälpa till så mycket med kosten och inställningen till den. Många av deltagarna vittnar om detta "jag har fattat att kolhydrater inte är farligt" och det är så fantastiskt att få läsa. Mat är viktigt, och ett redskap både för hälsa och resultat, det är ingen fiende! (just i Susannes fall har den inte varit en fiende men andra deltagare har fått kämpa med tuffa tankar kring kosten sen många år).
Hoppas ni har tyckt det varit kul att få följa en av deltagarna och är ni sugna på att delta i höst så hittar ni all info om kursen här:
Dagsformen på Susanne 
fbt

6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *