Back to home
in Debattinlägg, Filmade träningspass, Frågor och svar, Kost och recept, Okategoriserade

Därför blir det aldrig någon sockerfri utmaning hos mig

 • 5 januari, 2018
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments

Det är januari och branschen kokar. Alla vill komma igång, alla är laddade och alla vi som jobbar med träning och hälsa på olika sätt är taggade till tänderna för att ta hand om alla träningssugna individer vi möter. Det gäller att smida medan järnet är varmt och jag har verkligen full förståelse för detta, alla vill jobba! Tyvärr får jag emellanåt lite ont i magen när jag ser de utmaningar och satsningar som det uppmuntras till där ute.

Ni som följer mig vet var jag står och vad jag står för. Jag tror på balans, livskvalitet, träning och mat som njutning och ett hållbart liv utan förbud. Jag tror på att satsa lagom, undvika rivstarter och hets och istället hitta hållbara vanor som gör skillnad på sikt. Hos mig kommer ni därför aldrig att hitta några extrema dieter eller uppmuntringar till att utesluta det ena eller andra. Visst sjutton måste man satsa om man ska få resultat, men det är faktiskt inte samma sak som att förbjuda X eller Y.

Januari är i år fyllt av sockerfria utmaningar. Undvik allt socker i 30 dagar! Ät sockerfritt! Undvik synligt socker! Undvik alla kolhydrater! osv osv osv. Olika varianter, olika mycket råvaror som förbjuds, allt från godis och kakor till att inte ens få äta en potatis på 30 dagar. Jag fattar att ni vill haka på hörni, men snälla, fundera en liten stund först! Jag tror verkligen inte att det är en bra idé.

Varför? För att det inte är hållbart. När du säger "jag ska inte äta något tillsatt socker på 30 dagar", säger du också då att du kan tänka dig att aldrig mer äta tillsatt socker? För o svaret på den andra frågan är NEJ, då kommer den första utmaningen inte att ge något. Förutom möjligen en aha-upplevelse om att du inte dog utan kakor varje dag, men det visste du väl egentligen, med handen på hjärtat? Kickstart ger liksom inte så mycket som man tror. Bland de människor jag möter och har mött i över 10 år nu så har de en sak gemensamt. Under tiden de lever under ett förbud så längtar de oerhört efter det de inte får äta/göra. När förbudstiden är slut så går nästan alla till överdrift, köper hem ett kilo godis, en låda glass, alla favoritkakor och en pizza, och trycker i sig allt på en kväll. Frågan är om den totala mängden den månaden verkligen blir mindre, jag tror faktiskt att den oftast blir typ likadan men samlad på en dag istället för utspridd över månaden. Och vad gav det egentligen då?

Men hallå, det är ju januari, och julen blev som den brukar med massa julmat och godis, ingen tid för träning och jag känner mig så himla plufsig och liksom indränkt i socker och fett! Jag vill verkligen ta tag i detta nu och jag är superladdad! Vad ska jag göra då om jag inte "får" köra någon rivstart? 

Enkelt. Styr upp. Skriv en kostplan för hur en bra dag ska se ut. Rensa ur skåpen. Köp hemma massa grönt, frukt, magert kött, rotfrukter osv osv. Ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Drick ett glas vatten när du blir sötsugen, vänta 15 minuter och fundera på om du verkligen vill ha den där kakan. Förbjud inget men känn efter.

Motionera. Promenera, yoga, åk skidor, spring. Gå på spinning, spela volleyboll, cykla trail eller dansa. Få in en bra rutin på rörelse och ge din kropp massa kärlek. Unna dig att må bra!

Låter det bra men känns ändå svårt?Stay tuned! Nästa vecka kommer jag köra en livesändning med massa tips kring just sund och balanserad kost på min facebooksida. Då berättar jag även mer om den kosthållning jag står för och hur du kommer att ha möjlighet att hänga på en helt annan typ av kostutmaning om ett par veckor. Med hållbarhet och balans i fokus, helt utan förbud. Klicka dig in och följ facebooksidan redan nu, länk finns i sidokolumnen eller ovan (klicka på ordet facebooksida). Du kan även prenumerera på min mailinglista, där kommer info någon dag innan. För att prenumerera anger du din mailadress i den pop up- ruta som kommer upp varje gång du surfar in här i bloggen.

Oroa er inte, I got your back!

0
By Madeleine Rybeck, 5 januari, 2018
0 Comments
 • Kim Franklin
  5 januari, 2018

  Det är just därför jag älskar att följa och inspireras av dig. Din sunda syn på kost och träning. Det känns så befriande på något sätt att läsa din blogg. Jag tycker precis som du, fast jag har ju ingen utbildning i ryggen utan bara helt vanliga åsikter.
  Jag älskar det! Precis vad som behövs i dagens “hetsiga” samhälle.

  Och såklart ett jättestort grattis till lillasyster.

 • Johanna W
  5 januari, 2018

  Håller med på delarna med att inte försöka hetsa bort julmat osv men utmaningsdelen/kickstarten undrar jag om. Jag är med i en kostutmaning jag hittat på själv men den visar sig vara ganska vanlig fast inte socker, men vegan… är kluven för jag är faktiskt lite orolig att jag ska bli biten på riktigt och inte vilja ha kött sen och istället få lite krångligare att kunna äta enkelt typ ute och bli bjuden och måsta läsa på om proteiner… men men, jag vill ändå prova om det verkligen är så svårt som det ibland verkar. För djuren och miljön främst men hittills mår jag också sjukt bra. Hur lång tid tar det innan man kan märka någon riktigt skillnad i ”upplevd hälsa” om du förstår hur jag menar? Typ att man känner sig pigg och så och att man kan dra en slutsats till att det kan bero på kosten? Jag tänker på sockerutmaningar, hinner man inte vänja av kroppen på 30 dagar och få en uppdaterad bild av hur man kan må på mindre socker? Din kostutmaning var ju också 30 dagar

  • Madeleine Rybeck
   6 januari, 2018

   Du kommer känna skillnad på bara någon vecka! Tror vegan är lite för extremt för många att kunna hålla hela livet men 30 dagar med mindre kött eller helt utan rött kött skulle många må bra av. Det jag tycker avgör är frågan i början av inlägget, skulle du kunna tänka dig att äta såhär resten av livet? Om svaret är ja så är det en ypperlig utmaning, med socker är svaret dock oftast nej. Där ligger skillnaden för mig, blir det bara en hets och kickstart eller leder det till varaktig förbättring av hälsan?

   • Johanna W
    7 januari, 2018

    Ja jag tror ju att jag svarar nej men tänker också att det är bättre prova först och svara sen. Så vi får se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *