Back to home
in Kost och recept, Okategoriserade

Kosttillskott- vad behöver vi egentligen?

 • 7 mars, 2018
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments

Min grundinställning är att de flesta människor inte behöver äta några kosttillskott. Om du äter bra mat så får du i dig det du behöver i form av protein, vitaminer, mineraler osv. Ibland kan det dock finnas undantag och situationer där kosttillskott ändå kan komma till användning. En av filmerna mina deltagare i webkursen Kost och balans fick mailad till sig handlade just om kosttillskott och jag lyfte bland annat fram dessa.

Länkarna nedan leder till Bodystore som har ett brett utbud av kosttillskott men även annat för träning! De har just nu rea på både kosttillskott och massa träningskläder. Länkarna är affiliatelänkar vilket innebär att när ni handlar så får jag en liten procent av det ni betalar för produkten. Ett fint sätt för er att stötta det jobb jag gör med att producera blogginlägg till er! 

D-vitamin behövs för de flesta under vinterhalvåret. Oktober och framåt står solen dels för lågt, dels är den för långt bort från oss (eller vi är för långt bort från den rättare sagt) för att kunna ge oss de viktiga strålarna som producerar d-vitamin. Jag rekommenderar därför alltid ett tillskott på vintern och speciellt för dig som brukar uppleva trötthet och depressionsliknande tillstånd på vintern.

Järntillskott kan behövas framförallt av kvinnor och speciellt kvinnor som löptränar. Löpning slår nämligen sönder de röda blodkropparna och påverkar på så sätt järnvärdet i kroppen. Är du dessutom en av de kvinnor som blöder rikligt under mens ligger du verkligen i riskzonen för järnbrist.

Proteinpulver är bra att komplettera dina mellanmål med om du har svårt att få i dig tillräcklig mängd med vanlig mat. Rekommendationen för tränande ligger på 0,8-1,5 g protein/kg kroppsvikt/dag och jag tycker du bör sikta på den högre siffran, dvs om du väger 100 kg så är 150 g lagom och om du väger 50 kg så är 75 g lagom. Ett högre proteinintag är även av fördel om du försöker gå ner i vikt eftersom protein mättar väldigt bra. På Bodystore hittade jag både ett ekologiskt hampaprotein för dig som är  vegan och ett vanligt vassleprotein.

Omega-3 är lite av ett superfood, ett otroligt nyttigt fett som gör underverk i kroppen! Vi hittar det i fet fisk som lax, makrill och sill men även i nötter, oljor och avokado. Äter du fisk tre gånger i veckan eller mer så får du i dig den mängd du behöver via maten men om du är osäker så kan det vara bra med ett tillskott. Var noga med att inte förvara omega-3 för länge hemma innan du äter upp de, eftersom det är olja i kapslarna kan den härskna om den blir gammal.

Har ni några frågor kring kosttillskott? Ställ dem i kommentarsfältet, jag svara gärna!

1
By Madeleine Rybeck, 7 mars, 2018
0 Comments
 • Anna
  7 mars, 2018

  Jag löptränar ca 2-2,5 mil i veckan. Anser du att jag skulle behöva järntillskott då? Proteinpulver använder jag bl a i mina smoothies.

  • Madeleine Rybeck
   8 mars, 2018

   Det går inte att svara på utan att veta hur du äter. Löpningen sliter på järnförråden men om du äter tillräckligt med järn så är det inga problem. Symptomen på järnbrist är bra extrem trötthet så du borde isf känna av att du är sliten och trött jämt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.