Back to home
in Frågor och svar, Okategoriserade

Att sätta mål- del 1

  • 12 mars, 2018
  • By Madeleine Rybeck
  • 1 Comments

För någon vecka sen postade jag en bild på min instagram med texten WISH. HOPE. DREAM. THEN MAKE IT HAPPEN. Jag fick en del kommentarer på det gällande att vilja sätta mål eller inte och att kanske först låta det vara en dröm innan det kan utvecklas till ett mål och jag tänkte utveckla mitt tänk lite kring detta. Jag kommer att dela detta i tre inlägg, det första om olika typer av mål, det andra om hur du gör rent konkret för att formulera ett bra och rimligt mål och det tredje kommer att bli ett frågeinlägg där ni får ställa alla era frågor kring just era mål och hur ni bäst kan jobba för att nå dem.

 

Jag har alltid menat att man behöver ha mål för att ens ha en anledning att gå ur sängen på mornarna och för mig är detta väldigt fundamentalt. Jag har mål för mitt företag, min träning, min familjesituation osv. Jag vill hela tiden framåt vilket inte på något sätt betyder att jag inte är nöjd och tacksam för det jag har, men jag vill inte stanna av och stå på samma ställe resten av mitt liv, då blir jag inte tillräckligt stimulerad.

 

Att sätta mål betyder inte att du måste prestera och värdera din insats hela tiden. Ett mål behöver inte alls handla om att vinna, lyfta en viss vikt, springa en viss distans eller på en viss tid, ett mål kan handla om så mycket mer! Men rent krasst, om du inte har några mål med det du gör, varför gör du det då?

 

Några av er kommer svara "för att ha kul!" och ja, vet ni att det är också ett mål. "Jag tränar för att jag vill uppnå en viss känsla i kroppen" tex. Jättebra mål! Det skulle jag kalla för ett känslobaserat mål. En del av er kommer säga "jag måste ha mål för att hålla igång min träning, jag anmäler mig till nya lopp hela tiden för att fortsätta vara motiverad!" Detta är då ett annat sätt att sätta mål, prestationsbaserade mål. En del sätter mål utifrån hur de inte vill må. Till exempel är det många som tvingas börja träna och äta bättre på läkares rekommendation för att undvika eller minska sjukdomssymptom, typ högt blodtryck, diabetes typ 2 osv. Här handlar det inte om att vilja uppnå något utan om att undgå något. Undvikande mål. Jag skulle inte rekommendera er att sätt den typen av mål, det är oftast svårare att bibehålla motivationen över tid, men ibland kan man kanske börja där för att sen hitta ett roligare mål att sträva emot? En kategori som jag själv är väldigt svag för är upplevelsebaserade mål. Att träna för att tex orka springa i fjällen, för att delta i ett cykellopp i öknen, för att kunna åka skidor i alperna eller vandra längs de vackra lederna i Frankrike. Eller att orka springa maraton och dricka vin samtidigt, vad sägs om det? (googla om du inte hänger med nu!) Att träna för att kroppen ska orka det som krävs för att du ska kunna samla på dig alla härliga och minnesvärda upplevelser du bara kan tänka dig. Hur härligt låter inte det? Den här typen av mål tror jag kan skapa väldigt stark motivation hos många som inte alls tilltalas av tex prestationsbaserade mål!

 

Har ni frågor så ställ dem gärna i kommentarsfältet, gillar ni inlägget så tipsa gärna era vänner!

Att träna så hårt att man får rumpsvett, det är också en typ av mål...

0
By Madeleine Rybeck, 12 mars, 2018
  • 1
1 Comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.