Back to home
in Debattinlägg, Frågor och svar, Mammaträning, Okategoriserade

Löpning och hopp efter förlossningen- så stärker du bäckenbotten

 • 11 maj, 2018
 • By Madeleine Rybeck
 • 16 Comments

Att kunna springa och hoppa studsmatta trots graviditet och förlossning borde vara en självklarhet. Att vara fri i sin kropp och kunna använda den obegränsat är för mig en rättighet som alla ska ha. Som en kompis sa, det blir en feministisk fråga! Du ska inte behöva välja mellan att leva som du vill eller få barn och du ska kunna leka med dina barn utan att oroa dig för framfall, läckage eller annat. Den här bloggens namn, Life at Core, står för att jag här pratar både om din fysiska Core, bålen och bäckenbotten, och din mentala Core, ditt välmående, din inte styrka och din personliga grund. Det här inlägget fokusera alltså på den fysiska delen.

Jag var på lekplatsen med mina barn på förmiddagen. De har en sån där stor studsmatta som är som en duk i olika färger som är fylld med luft, ni har säkert sett dem. Jag hoppade med min femåring som tyckte det var väldigt roligt att jag kunde hoppa så hon "flög i luften". Först när vi var klara reflekterade jag över att det inte är så självklart att kunna göra det jag just gjort, 4 månader efter förlossning. För många är det en omöjlighet för resten av livet. Jag vill vara väldigt tydlig med att det inte är okej att ha det så, att inte kunna hoppa, springa eller ens nysa utan att vara orolig för att läcka. Här kommer därför mina bästa tips för en superstark bäckenbotten.

Fotograf Madeleine Wejlerud

 1. Ta ett helhetsgrepp kring din bäckenbottenträning. Det räcker inte att göra lite knipövningar spontant nån gång i månaden, du behöver knipträning dagligen, speciellt om du idag har problem med läckage. Du måste även träna bålen med fokus på de inre magmusklerna, detta för att bli stark hela vägen in så att säga, inte bara de musklerna som sitter ytligast i slidan. Även sätets muskler påverkar.
 2. Ha en långsiktig plan. Börja inte knipträna när bebisen är 6 månader eller som många gör, efter fyra barn och flera års problem med läckage. Då är det för sent, du kommer få jobba mycket mycket hårdare för att få ett tillfredsställande resultat. Börja innan du ens blivit gravid och träna extra mycket under graviditetens tre sista månader. Börja om igen direkt efter förlossningen, helst samma dag!
 3. Variera knipet, tänk maxstyrka (typ nysning), uthållighet (typ löpning) och aktivering (typ lyfta ett barn eller en matkasse). Du behöver vara stark i alla situationer.
 4. Om du fått komplikationer i samband med förlossningen, tex svårare skador i underlivet, ta alltid hjälp av en sjukgymnast som är specialiserad på området. Detta gäller även om du upplever att knipträningen inte ger resultat, många kvinnor kniper med fel teknik och spänner skinkorna istället, att du kniper ska inte synas utvändigt!
 5. Kom ihåg att det finns fall där träning inte hjälper. Då finns det operationer att ta till, TVT kallas det. En läkare hjälper dig om du tror att du fått permanenta skador i samband med förlossningen. Det är en enkel operation och de flesta blir helt besvärsfria efteråt.
 6. Trappa upp belastningen stegvis och var föreklok. Jag hör många som struntar i knipövningarna eftersom de inte har några problem nu men kom ihåg att alla muskler förslappas i klimakteriet och du kan därför få problem DÅ pga slarv NU. Be alltid barnmorskan om ett utlåtande om din bäckenbottenstyrka på efterkontrollen. Då får du en uppfattning om hur du ligger till och hur du ska gå vidare med upptrappning. Du kan även få ett sånt utlåtande om det var länge sen du födde barn.
 7. Minsta lilla läckage- avbryt belastningen. Om du springer, hoppar eller gör tex breda knäböj och känner att det läcker, välj direkt en annan övning. Avbryt också vid minsta tyngdkänsla i underlivet, detta kan vara förvarning om framfall. Känslan ska alltid vara att du med hjälp av din bäckenbotten kan hålla uppe hela nedre området av magen, tappar du den kontrollen så är aktiviteten för tung.Fotograf Madeleine Wejlerud

Jag har fått några läsarfrågor på ämnet som jag tänkte ta upp.

"Vart börjar man? Risken är ju att man kör på som man alltid gjort"

Tänk på det som med all annan träning, gräv där du står. Har du inte gjort en knipövning på flera år så börja med att ens hitta rätt muskler. Har du kniptränat fram till dagen du födde barn och allt går bra så kan du börja på samma ställe dagen efter. Belasta dock aldrig bäckenbotten med löpning eller hopp innan du fått ok från barnmorska och börja med korta stunder för att se hur kroppen reagerar.

" Vilka symptom betyder för tidigt? Lagom progression?"

Detta hittar ni under punkt sju ovan.

" Jag har problem med läckage vid backlöpning, intervaller och hopp tex hopprep men inte vid lättare jogg. Kan jag göra det som funkar medan jag tränar upp mig eller ska jag avstå helt tills jag är nog stark? Jag fick barn för många år sedan men började springa för två år sedan och har haft problem sen dess."

Det finns inget som säger att du bör avstå från sånt som funkar, det är som med annan träning, om du inte orkar 100 kg i marklyft så kan du ändå träna på 50 kg, du behöver inte vänta med lättare lyft tills du orkar tyngre. Var dock noga med att det verkligen går framåt, står du och stampar så sök hjälp!

Har ni fler frågor? Jag hjälper gärna till!

32
By Madeleine Rybeck, 11 maj, 2018
 • 16
16 Comments
 • Anna
  11 maj, 2018

  Hej
  Tack för dina fantastiska inlägg och åsikter.
  Är knappt 50 år så jag misstänker att jag börjar komma in i klimakteriet. Vet du om bäckenbotten påverkas av detta? Jag tycker det känns som att jag blivit svagare i böckenbotten och har (väldigt) lite urinläckage vid tunga lyft. Vad kan man göra åt detta?

 • Anna
  11 maj, 2018

  Hej!
  Jag har inte fött barn men har ändå problem med läckage ibland. När det sker är det oftast vid nysning, men även snabb löpning kan trigga. Varför har jag svag bäckenbotten (är 24 år)?

  • Madeleine Rybeck
   11 maj, 2018

   Det finns förstås en genetisk faktor i detta, samt att en del har svårt att hitta rätt teknik och då får svårt att träna upp den. Ta gärna hjälp av en duktig barnmorska eller sjukgymnast och berätta om dina problem.

 • Kristina Reinholdsson
  13 maj, 2018

  Hej, jag önska lära mig lite knipövningar. Kan du tipsa om det. Tack på förhand ☺️

  • Madeleine Rybeck
   13 maj, 2018

   Knipövningar är aktivering av bäckenbotten på samma sätt som när du är kissnödig. Det går inte att förmedla via text men du är välkommen att boka en tid med mig, alternativt rek jag att du kontaktar en barnmorska. Jag startar en webkurs den 21 maj med fokus på bålen och där kommer jag prata mycket om knipet också, häng med på den annars! Sök på webkurs i bloggen så hittar du den.

 • Hjälp, vad göra?
  5 juni, 2019

  Hej!

  Jag är tidigare opererad för framfall (bakre väggen) och är 35 år. Nu ett år efter operationen vill jag börja löpträna igen, men så fort jag testar över 2km distans (hela tiden i lugn takt) så får jag tyngdkänsla och ont längst ner i bäckenet (underst mellan benen på.båda.sidor). Vad kan det bero på? Och vad kan man träna för muskler i mage och säte (utöver vanliga knipövningarna)?

  • Madeleine Rybeck
   6 juni, 2019

   Jag rek dig att ta hjälp av en sjukgymnast med detta, det är så pass allvarligt. Lycka till!

 • Jennifer
  3 april, 2020

  Hej!
  Jag födde barn för fem månader sedan. Efter ca 10 veckor fick jag problem med ett mindre framfall i den främre slidväggen. Jag har träffat en läkare som konstaterat detta. Jag tränar bål- och bäckenbotten kontinuerligt. Min fråga är hur jag kommer vidare? Jag är ute och går med barnvagnen dagligen och bär mitt barn i bärsele. Jag känner av tyngdkänslan ibland, ex om jag går snabbt en längre tid eller bär honom en längre tid. Annars så känner jag inte av det. Mitt mål är att börja rida och springa igen.

  • Madeleine Rybeck
   3 april, 2020

   Hej! Jag rek dig att kontakta en pt inriktad på mammor, det går inte att ge tips utan att ha sett dig tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *