Bålträning,  Filmade träningspass,  Mammaträning,  Okategoriserade

Testa om du har delade magmuskler

I samarbete med Training for pregnant

 

En fråga jag ofta får är hur man själv kan testa om man har delade magmuskler. Det som med ett finare ord kallas för diastas är alltså en delning mellan de raka magmusklerna, ofta skapad av graviditet eller kraftig övervikt och i vissa fall permanent. Magmusklerna delar på sig för att ge plats för den växande magen och i många fall går de tillbaka igen av sig själva men det sker alltså inte alltid. Ny forskning visar att det inte går att träna ihop musklerna igen som vi tidigare trott utan det är mer slumpen som avgör om de går ihop eller stannar isär permanent. Vid kraftig permanent diastas går det att få den opererad men det är ofta en lång process då läkare ofta bedömer det mer som en estetisk problematik än en funktionell, vilket inte alls stämmer. En stor diastas påverkar magens funktion på många sätt och kan ofta leda till smärta i ryggen och svårigheter att genomföra olika rörelser samt att träna tex löpning.

 

Jag har skrivit mer om diastas och huruvida det går att träna ihop delade magmuskler här.

På filmen nedan ser du hur du själv kan mäta hur bred diastas du har.

När det gäller delningen så säger man att allt över 2 cm räknas som en diastas. Har du en diastas som hållit i sig ett längre tag är det osannolikt att den kommer gå ihop helt igen nånsin. Det som då blir viktigt är att träna de inre magmusklerna så att du kan kontrollera din diastas. På så sätt kan du ändå undvika smärta och trötthet i ryggen samt klara att tex springa. Nedan ser du två filmer där den första visar grundaktiveringen dvs hur du hittar kontakten med de inre magmusklerna. Detta är grundläggande för att kunna kontrollera distansen och en utmärkt övning att göra både under och direkt efter graviditeten. I den andra filmen ser du tre lite tyngre övningar för samma muskulatur dvs övningar som är lämpliga att göra när du blivit lite starkare.

Är du gravid nu så rekommenderar jag den första filmens övning 2-3 gånger i veckan. Då minskar du risken för att få ont i ryggen och hjälper kroppen att snabbare återfå kontrollen över dessa muskler igen efter förlossningen.

Du som tränar och är gravid eller nyligen har varit det hittar superfina kläder för din träning hos Training for pregnant. Med koden LIFEATCORE får du 10 % rabatt på hela sortimentet. Nu på sommaren kan jag speciellt rekommendera deras träningskjol, baddräkten som är gjord just för gravidmagen och deras härligt luftiga linnen med supersnygg rygg! 

97

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *