Frågor och svar,  Kost och recept,  Löpning

Behöver jag äta innan morgonträning?

Jag är som ni vet en inbiten morgontränare, just nu sker 90 % av mina pass på morgonen. En av de vanligaste frågorna jag får kring morgonträning är hur jag gör med maten och hur man generellt ska tänka med mat innan just morgonpass. Behöver man äta innan morgonträning?

Jag börjar med det tråkiga svaret "det beror på". Generellt behöver de flesta inte äta innan morgonträning, så länge du håller passen under en timme och på en låg till medelhög intensitet. Kroppen har reserver att ta av och lågintensiv träning förbrukar mestadels fett vilket finns lagrat för ganska lång tids träning.

img_9981

Om frukosten är såhär god är det kanske svårt att vänta till efter passet?

Recept på dessa finns här. 

Om du mår illa utan mat eller är väldigt hungrig när du vaknar ska du såklart äta något, passet kommer bli väldigt slitsamt annars.  Tänk då på att välja något som är lättsmält och ger den typ av energi du behöver till passet dvs både en liten mängd kolhydrater och en del protein. Lägre intensitet kräver mindre kolhydrater och tvärtom. Vill du träna din fettförbränning, tex inför ett långlopp, är det bra att ladda endast med fett och protein inför passet.

Har du planerat ett tuffare pass rekommenderar jag också att du äter något innan. Det kommer bli svårt att pressa kroppen och ligga högt i puls utan energi i systemet och även om det går så blir det onödigt slitsamt. Träningen ska kännas rolig och det gör den om du har bränsle i systemet!

dsc_0462-2

Bra mat innan morgonträning

Om du bestämt dig för att du behöver äta något innan ditt pass pga någon av ovanstående anledningar så kommer här tre snabba och enkla mellanmål som ger dig rätt energi utan att bli som en klump i magen!

  1. Smoothie. 1 banan, 1 dl mjölk, 1 näve frysta bär, 1 msk kvarg. Mixa och drick direkt.
  2. 2 riskakor med 2 kokta ägg
  3. 1 skivat äpple med 1 dl keso och 1 msk pumpakärnor, blanda och ät

Träna på fastande mage

Det finns många fördelar även med att inte äta innan passet. För många minskar risken avsevärt att få håll, du sparar tid genom att inte behöva vänta på att kroppen ska smälta maten lite och som jag nämnde ovan, för dig som tränar för att bli uthållig och få en effektiv fettförbränning är detta oerhört effektivt! Några saker kan vara bra att tänka på dock.

  1. Ha tålamod! De första passen kommer kännas väldigt tunga men ge inte upp, det tar tid för kroppen att anpassa sig.
  2. Håll nere tempot. Ett högt tempo eller hög puls kräver att du har kolhydrater tillgängliga i systemet, för fettförbränning krävs att du vågar bromsa. Intensiteten bör ligga kring 70-75 % av din maxpuls och desto längre du håller igång desto lugnare behöver du ta det.
  3. Börja med korta rundor, förläng när det känns okej. Du vill inte bli stående med total soppatorsk en mil hemifrån och få ringa efter hämtning...
  4. Fyll på efteråt! Att träna på tom tank sliter på kroppen, för att få tillräcklig återhämtning mellan passen krävs att du är noga med att fylla på direkt efteråt och tillräckligt mycket. För bästa återhämtning rekommenderas både kolhydrater och protein, har du dessutom varit ute länge tycker jag du även ska satsa på att få i dig en del fett för att enkelt höja det totala kaloriintaget. Inom en halvtimme är bra att få i sig första målet och sen ett igen efter 2-3 timmar.

dsc_0789

Ett grovt hembakat bröd kan fungera jättebra som påfyllning efter morgonträning!

Recept på detta finns här. 

Sammanfattningsvis kan man säga att det är olika vad vi behöver och mår bra av men också vad vi har för mål. För dig som vill högprestera på morgonen rekommenderar jag frukost innan, du som mest vill komma ut och få frisk luft som mig, ja du klarar dig nog utan. Hoppas det blev lite lättare att fatta ett beslut nu, fråga annars!

1

2 kommentarer

  • Sara L

    Tack för dina tankar! Om jag planerar att genomföra ett morgonpass utan frukost innan, kan det vara bra att ta ett extra mellanmål innan läggningen kvällen innan? För att tanka lite extra energi tänker jag… Eller är det för långt ifrån för att det ska göra någon skillnad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *