Back to home
in Kost och recept

Antioxidanter- bra eller dåligt?

 • 7 januari, 2019
 • By Madeleine Rybeck
 • 0 Comments

Jag tror att de flesta av oss har hört att antioxidanter är bra för oss och att vi ska försöka äta så mycket antioxidanter som möjligt. På slutet har det dock pratats en del om att antioxidanter också kan vara dåligt för oss. Men vad är egentligen en antioxidant och från vilka källor bör vi få i oss det för att få alla hälsoeffekter?

Antioxidanter är egentligen olika vitaminer och mineraler som har som en av sina effekter att de tar hand om de fria radikalerna vi har i kroppen. Fria radikaler å sin sida är en slags restprodukt från vår syresättning, när kroppen syresätts så bildas också fria radikaler och dessa kan i för stor mängd skada både hjärta och kärl samt även öka risken för att få vissa typer av cancer. Mängden fria radikaler ökar vid långvarig stress men även vid hård träning och när du är sjuk.

När du strävar efter att få i dig mer antioxidanter bör du dock alltid välja att få i dig det via naturliga källor dvs mat. Studier har nämligen visat att antioxidanter i kosttillskottsform kan vara skadlig för hälsan istället för att förbättra den och jag avråder dig därför från att ta piller eller pulver med antioxidanter i. Fördelen med att äta mat är förstås också att du utöver just antioxidanterna får i dig massa andra nyttigheter, det missar du med ett kosttillskott. I studierna har man sett att frukt och grönt kan hjälpa vid sjukdom men det beror troligen inte på antioxidanterna själva utan på en kombination av de olika nyttigheter som dessa råvaror innehåller.

Exempel på antioxidanter vi får i oss via maten är C-vitamin, E-vitamin, selen och zink.

Mat med mycket antioxidanter

Här följer en lista med råvaror som har en hög halt antioxidanter och andra nyttigheter för kroppen. Inkludera gärna flera av dem i din vardagliga kost och se till att fylla kyl och frys med nyttigheter!

 1. Bär- havtorn, hallon, tranbär, blåbär och gojibär är några exempel på bär som är fulla av antioxidanter. Strö en näve över frukostgröten eller yoghurten för extra vitaminboost!
 2. Avokado, tärna en halv avokado och lägg på smörgåsen eller i salladen
 3. Broccoli, ha alltid fryst broccoli hemma för att kunna höja näringsvärdet på dina måltider
 4. Ananas, kanske en skiva eller två till mellanmål?
 5. Citron, pressa över sallad eller i ett glas vatten, superfräscht!
 6. Morot, riven, i en gryta eller bara rå? Du väljer!
 7. Vindruvor, fullspäckade med näring men ofta kraftigt besprutade så välj alltid ekologiska!
 8. Rödkål, ljuvligt gott att baka i ugnen eller riva i en sallad med lite olivolja och balsamvinäger.
 9. Blomkål, rå, ångkokt eller i en wok? Blomkål är en underskattad grönsak!
 10. Tomat, skalet på tomaterna innehåller lykopen, en kraftfull antioxidant som bäst kommer fram vid uppvärmning, så lite tomater i grytan gör susen för välmåendet!
1
By Madeleine Rybeck, 7 januari, 2019
Recept - Blåbärsmousse
Snabblagad omelett
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.