Back to home
in Livsinspiration, Löpning

Intervju- Josefine Swärm “Vi följde vår dröm och flyttade utomlands!”

  • 10 mars, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Intervjuerna här på hemsidan har till syfte att inspirera er läsare att våga välja en annan väg, prova nytt, utmana gränser och våga tro på er egen förmåga. Jag vet få människor som lyckas med allt detta så bra som dagens intervjuobjekt Josefine Swärm. Jag lärde känna Josefine för många år sen när hon och jag jobbade som butikschefer på varsin butik i Löplabbet-kedjan och hon har alltid varit som en strålande sol som lyst upp hela rummet där hon befunnit sig. Flera gånger har vi pratat om deras dröm att flytta utomlands, om ett eventuellt samarbete mellan våra olika företag och att hitta sätt att inspirera ännu mer människor att hitta glädjen i träning och en aktiv livsstil.

För ett par år sedan tog hon och hennes familj steget och flyttade till Mallorca. När jag och min familj var där på semester förra våren tog Josefine med mig på en löprunda i bergen (vår lilla var knappt fyra månader och jag hade nyss börjat springa igen så detta var nog de tuffaste och samtidigt mest magiska 16 kilometer jag nånsin sprungit!) och jag förstod då väldigt tydligt varför de valt just Mallorca, vilken otrolig natur för oss som älskar löpning! I dagens intervju pratar vi om vad det var som fick dem att ta steget att flytta, hur livet skiljer sig där från här i Sverige och hur det känns att varje dag inspirera över 100 000 följare på Instagram. Jag hoppas ni får mycket glädje av intervjun och känner precis det både jag och Josefine vill förmedla, det går att uppfylla sina drömmar om man verkligen, verkligen vill!

Ni som vill fortsätta inspireras av Josefine hittar henne på hennes Instagram och hennes hemsida.

Foto Stefan Lindqvist

Josefin, så kul att få prata en stund med dig. Berätta, vem är du? 

Jag är en glad tjej som har växt upp i lilla Motala, och som efter att ha rest mycket är tillbaka i födelsestaden. Jag spenderar mycket tid tillsammans med min sambo och våra två barn. Dessutom har jag ett brinnande intresse för löpning som upptar en stor del av min vardag. Jobbmässigt så driver jag och min sambo ett företag tillsammans där fokus ligger på digital marknadsföring och numera också content creation. Jag lägger mer och mer tid på mitt yrke som influencer inom löpning vilket är oerhört roligt!  

Vi har ju jobbat på Löplabbet båda två för många år sen, som butikschefer båda två men i olika butiker. Redan då var du en så bubblande och härlig person, jag minns att du gjorde så starkt intryck på mig på en gång. Vad kommer den här härliga energin ifrån? 

Tack, vad glad jag blir. Om sanningen ska fram så har jag aldrig själv sett mig som en bubblande och sprudlande person utan mer som ganska blyg och lugn, men efter att ha fått höra detta från flera personer så måste jag nog inse att jag kanske är ganska härlig ändå, haha. Jag tror att jag upplevs så eftersom att jag ofta är glad och snäll. Jag bryr mig verkligen om människor och lyssnar gärna in och stöttar och peppar när det behövs.

Löpningen har ju följt dig sen du var liten, berätta! 

Ja, det stämmer verkligen. Det började redan hemma på Källargången i Motala där jag tävlade mot de stora killarna på gatan. Jag vann ofta mot dem och fick nog direkt ett självförtroende av det. Min första löptävling var när jag var 7 år gammal då jag och min tvillingsyster blev meddragna av en kompis. Tävlingen slutade med att vi sprang ifrån mamma (som var med som stöd) och vann bland tjejerna. Ett par år senare blev vi meddragna av samma tjej till en friidrottsträning och blev helt uppslukade av friidrott. Friidrotten blev sedan en stor del av mitt liv de nästkommande 10 åren. När jag var 19 år och slutade gymnasiet bestämde jag mig för att inte längre satsa på friidrott så jag slutade, men intresset och passionen för löpningen behöll jag och har så gjort sedan dess.

Idag vet jag att löpningen både är ett stort intresse och en del av ditt yrke. Via din Instagram når du över 100 000 följare varje vecka, helt fantastiskt! Berätta, vad tror du det är som gör att folk verkligen älskar att följa dig? 

Jag tror och hoppas att det beror på att jag lyckas förmedla min passion för löpningen och även att jag har en förmåga att sprida löparglädje. Min önskan med kontot är att få fler att hitta till löpningen och motivera människor till att springa för att må bra. Löpningen betyder så oerhört mycket för mig och gör att jag känner mig stark både kroppsligt och mentalt, även utanför löparbanan. Tänk om ännu fler skulle få uppleva detta via min Instagram, då har jag lyckats!

För ett par år sedan valde du och din familj att flytta till Mallorca. Vad var det som fick er att ta det beslutet? 

Jag och min sambo gillar båda att resa och vi reser gärna till härligare klimat än det vi har i Sverige. Vi tror också att det är värdefullt både för oss och barnen att se och uppleva andra platser och kulturer. Vi hittade just Palma på Mallorca efter en hel del googlande och beslutade oss för att testa.

Att lämna familj och vänner för att följa sin dröm på det sättet kräver ganska mycket mod. Var ni nånsin oroliga över hur det skulle gå?

Vi var faktiskt aldrig oroliga utan tänkte att om det inte skulle kännas bra så kan vi alltid komma tillbaka till det vi hade innan. Vi sålde förvissa av allt vi hade och gjorde en riktig chansning, men hade inställningen att Sverige och Motala med alla vänner och familj finns kvar. Det blev en hel del samtal på FaceTime under vår tid i Palma.

Blev det som ni hade tänkt? 

Jag skulle nog säga att det blev ungefär som vi hade tänkt oss, kanske t.o.m. att det inte kändes som en så stor förändring som vi hade trott innan. Man inser att världen inte är så stor trots allt och att vi alla är av samma sort oavsett var vi bor.

Vad var största utmaningen? 
Det var nog att möta en annan kultur och att försöka vänja sig vid det. Vi svenskar är ju ganska inrutade och vill gärna ha livet så strukturerat som möjligt. Att vara van vid det och sen komma till ett land där den vardagliga strukturen nästan inte existerar var en stor utmaning. Det kunde handla om kontanthanteringen, alla papper som ska skrivas på och skickas hit och dit mm. I Sverige är allt mer digitalt och kontanter har vi ju knappt längre. Det hände flera gånger att vi fick cykla bort till en bankomat och ta ut pengar för att kunna betala på restaurang exempelvis. Ett annat exempel är när vi skulle betala en fortkörningsbot. Det gick inte att göra det online utan vi fick vi gå till ett postkontor och när vi väl kom dit fick vi bara betala med kontanter (vilket vi inte hade med oss). Då var det bara att gå iväg och hitta en bankomat, ta ut pengar och sedan gå tillbaka till postkontoret för att äntligen kunna betala boten. Haha, jag skrattar åt det nu men det var frustrerande många gånger. 

För ett par månader sen valde ni att flytta hem igen. Vill du berätta hur tankarna gick kring det? 

Vi saknade Sverige både vad gäller strukturen, men också alla vänner och vår familj. Vi insåg vilken lyx det är att kunna ha alla nära och kära på nära avstånd. Vi saknar Palma och kommer nog alltid sakna tiden där, men det får bli att vi reser dit ofta.

Löpningen skiljer sig ju en hel del när man bor i Motala och på Mallorca. Jag som verkligen älskar sol skulle lätt kunna tänka mig att göra er resa! Men fanns det några nackdelar med klimatet och livet där?

Visst är det så! Mallorca är helt magiskt vad gäller möjligheten till upplevelselöpning. Bergslandskapet i norr är helt fantastiskt och jag känner varje dag att jag vill uppleva det igen. Du var ju själv med och sprang med mig där i bergen och det är så vackert. Känner i varje ådra i kroppen av jag vill dit NU! Klimatet är härligare på Mallorca viket gjorde att motivationen att springa ofta var på topp under min tid där. Men när jag kom tillbaka till Sverige nu mitt i vintern så upplevde jag det faktiskt ännu lättare att springa här. Jag tror att det har med den rena och friska luften att göra. Och helt ärligt så var det längesen jag var så här motiverad i min löpning. Kontentan är att båda miljöerna har sina fördelar och sin tjusning, men tvingas jag välja så föredrar jag nog ändå i bergen på Mallorca.

Slutligen, om du ska ge tre tips till den som är sugen på att prova att bo utomlands en period, vad är då det?

  1. Våga satsa.. Vad är det värsta som kan hända? 
  2. Gör en ordentlig research på var som passar just dig att åka.
  3. Spara pengar, det blir alltid mer kostsamt än vad man först kan tro. En flytt inom Sverige är kostsam, men en flytt utomland betydligt mer kostsam. En buffert är därför ett måste. 
7
By Madeleine Rybeck, 10 mars, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *