Back to home
in Min webshop, Okategoriserade, Tips

Vinterlöpning- vad ska man tänka på?

  • 26 oktober, 2019
  • By Madeleine Rybeck
  • 0 Comments

Det går mot kallare tider och jag vet att många ställer sig frågan om det går att träna ute året runt. Självklart går det! Du kan springa, åka skidor och cykla med dubbdäck hela vintern så länge du har rätt kläder på dig och anpassar din träning efter temperaturen. Här kommer mina allra bästa tips för att vinterlöpningen ska kännas rolig, smidig och behaglig!

  • Anpassa intensiteten efter hur kallt det är ute. Om du har känsliga luftrör kan du behöva anpassa redan vid nollgradigt men annars vid -5 och uppåt, tänk då på att ta ner tempot något, undvika tuffare pass som intervaller, väldigt kuperade rundor eller rundor i väldigt högt tempo. Dessa kan du spara till mildare dagar eller förlägga på löpband över vintern.
  • Värm upp extra länge. När kroppen är kall är det lättare att skada sig så tänk på att planera för en något längre uppvärmning. Om du i vanliga fall brukar värma upp 2 kilometer  ska du kanske ta 2,5 eller 3 km, om du brukar jogga 10 minuter som uppvärmning så kan det behövas 12-15 minuter innan du är riktigt igång.
  • Klä dig med lager på lager. Underställ, gärna i ull, mellanlager som är lite lösare i passformen och ett vindtätt och vattenavvisande ytterlager. Jag gillar tröjor som har en halvzip dvs en kort dragkedja i halsen och en liten polo, då kan jag öppna upp när jag fått upp värmen, jag är ofta frusen i början av passet men blir sen väldigt varm.
  • Välj bra skor! Dubbar som du trär på skorna är ofta billiga men har ganska kort hållbarhet, räkna med en säsong ungefär. Skor med fasta dubbar håller 3-4 vintrar men kan ibland upplevas som hårda och stumma i sulan, och skor med rejält räfflad sula typ terrängskor greppar bra på snö men inte på blank-is. Det är med andra ord en smaksak vad du väljer, själv kör jag ofta en terrängsko med bra löpkänsla i dvs inte för tjock sula och för mycket uppbyggnad och de få dagar det är ishalka här i södra Sverige får det bli löpband eller styrketräning istället.
  • Värm inandningsluften. Har du väldigt känsliga luftrör är det en bra idé att ha ett hjälpmedel som värmer luften innan den hamnar i luftrören. Antingen kan du bara dra en tunn halsduk eller buff över munnen eller så finns det särskilda redskap för detta, jag vet inte alla namn men bl a airtrim och lungplus är små masker eller rör som du andas igenom för att underlätta för kroppen i kylan. Detta behövs egentligen bara om du har stora problem med luftrören, har du inga särskilda problem räcker det oftast med tipsen ovan angående längre uppvärmning.    

Kläder för vinterlöpning

Här kommer ett gäng tips på kläder som jag tycker passar extra bra just för löpning på vintern. Tights, jackor och tröjor som håller måttet när vädret ställer lite extra krav helt enkelt! (klicka på namnet för att komma direkt till produkten i min webshop)

High collar top- underställ med liten polokrage

Flex vest- dunväst i figursydd modell med elastiska sidostycken, perfekt för de kallaste dagarna över jackan och med bara tröja under på höst och vår! Finns även i svart här. 

Sprint jacket- svart jacka med indragen midja och jättesöt volang, vattenavvisande, vindtät.

Sheer run jacket- ljusgul jacka med figursydd modell. Vindtät och i princip helt vattentät också, en riktigt bra vinterjacka!

Thermo wind tights- tjockare tights med vindtyg på framsidan. Älskar dessa!

Tjock tröja med halvzip- perfekt mellanlager!

Genna long sleeve- tunnare lager två-tröja i halvblankt material

Pannband- för att hålla huvudet och öronen varma och ändå släppa ut fukten uppåt!

Reflexväst- ett måste för all utomhusträning höst och vinter!

Löparlampa- självladdande lampa som lyser när du springer, inga batterier behövs!

Kompressionsstrumpor- värmer ända upp till knäna!

Ullstrumpor- andas och håller dig varm!

 

8
By Madeleine Rybeck, 26 oktober, 2019
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *