Artikel,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Del 1: Signalsystemet du inte kände till och hur det påverkar vår hälsa

Vi vet alla för att uppnå optimal hälsa behöver vi välja mat och näring som är bra, vi behöver motionera regelbundet, minska stressnivåerna och sova våra timmar varje natt. Men, tänk om det finns något annat som du även kan optimera för att må ännu bättre?

När tänkte du senast på hur ditt endocannabinoida system mår?
Nu läser du säkert om den meningen och försöker förstå ordet och att du antagligen inte har tänkt på det på ett tag eller kanske rent av inte ens hört talas om att du skulle ha ett sådant system i kroppen.

Om du är en av dem som inte har hört ordet "endocannabinoida systemet" (ECS) är det inte konstigt då det upptäcktes först under 1990-talet. Varför det har fått namnet endocannabinoida systemet är för att det upptäcktes under tiden man studerade cannabisväxten Cannabis sativa som är ett växtsläkte med ca 100 olika stammar. Där ingår både den lagliga industrihampan och den narkotikaklassade växten cannabis (mer om detta i nästa artikel, del 2).

Det endocannabinoida systemet blev snabbt ett hett ämne inom hälso- och friskvårdsbranschen och ju mer forskning som görs på det, desto hetare blir det. Idag är det många som börjar få upp ögonen för det då det kan hjälpa till inom flera områden - allt ifrån olika sjukdomar, kroniska smärtproblem och dysfunktionella tillstånd till skönhet och näring.

Vad är då det endocannabinoida systemet och hur fungerar det?
Enkelt förklarat är det ett biologiskt system i människokroppen som hjälper till att se till att dina organ, och hela din kropp, håller sig i balans (Pub Med). Det är ett kroppseget signalsystem som finns i alla däggdjur. Det finns i varje cell i vår kropp.

System i kroppen som påverkas och regleras av ECS, är t.ex centrala nervsystemet, mag - och tarmsystem, metaboliska processer, reproduktionssystem, hjärt – och kärlsystemet, immunsystemet och hormoner mm. ECS påverkar alltså många av kroppens funktioner.

Det ECS har som uppgift är att reglera och styra olika processer och funktioner i kroppen som du inte ens tänker på utan kanske bara tar för givet som exempelvis aptit, smärta, sömn, humör, inflammation, känslor och minne för att nämna några delar.

ECS består av tre stycken delar:

  1. Endocannabinoider ("Nycklar") - är budbäraren i det ECS och som produceras i dina nervceller. Budbärarna är de som ser till att förmedla olika meddelanden till kroppens olika delar. Alltså endocannabioniderna (nycklarna) finns där för att se till att din kropp och dina organ vet hur de ska reagera och agera på de behov och utmaningar de ställs inför. Kroppen tillverka dessa nycklar själv när det behövs.
  2. Cannabinoidreceptorer ("Hänglås") - Någon måste ta emot dessa meddelanden och genomföra det som ska göras och det är receptorernas uppgift. De mest kända receptorerna i din kropp är CB1 och CB2. Receptorernas uppgift är att ändra intensiteten i olika processer i kroppen. Vilken typ av process beror på vilken receptor som används och var den är placerad. CB1 - hittar du främst i din hjärna och centrala nervsystemet medans CB2 finns bl.a. i dina organ, speciellt i dem som är kopplade till immunförsvaret. Receptorerna fungerar som hänglås. Dessa hänglås behövs låsas och låsas upp och de gör de genom nycklarna för att signalerna ska kunna skickas fram och tillbaka i kroppen.
  3. Enzymer - När budbäraren kommit fram och meddelandet mottagits måste någon städa upp och det är det enzymerna gör. Dem ser till att receptorerna kan återgå till sitt ursprungliga tillstånd och låser hänglåset och kastar nyckeln.

Ett hälsosamt och friskt EMC fungerar kontinuerligt och smidigt. Så fort någon process i kroppen behöver justeras skickar EMC ut ett meddelande som tas emot och sedan städas det upp. Så länge vi har tillräckligt med nycklar och rätt nycklar vid rätt tillfälle som låser upp hänglåset och låser det igen och att detta sker i jämn takt kommer vår kropp att fungerar optimalt och vi kommer ha ett flytande och friskt system.

I den forskning som bedrivs just nu är att ECS spelar en avgörande roll i många processer som påverka hur vi mår. Eftersom dessa receptorer finns utspridda i hela kroppen så är det viktigt hur dessa receptorer och budbärare och enzymer sammarbeta.

Det vi ser med en typisk västerländsk livsstil är att vi tappat vår förmåga att producera rätt och tillräckligt med nycklar, dvs vi har inte tillräckligt med nycklar som kan låsa upp hänglåsen och därmed så skapas det obalans i kroppen där följden kan bli någon form av dysfunktion i kroppen som till exempel inflammationer eller smärta.

Detta kommer vi därför titta lite närmare på i nästa veckas artikel och lära oss mer om samt olika råd för att optimera vårt ECS.

2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *